Frupp na zdrowie!

Zdrowe przekąski Frupp.
Według znanego powiedzenia wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne albo tuczące. Ile razy miałaś ochotę na coś słodkiego, ale obawiałaś się nadmiernej ilości kalorii?

Prawie każda kobieta choć raz miała taką sytuację! Są jednak sposoby, aby cieszyć się smakiem, a jednocześnie dbać o zdrowie i szczupłą sylwetkę! Wszystko dzięki nowej technologii i batonom Frupp.

Liofilizacja – czyli jak zatrzymać smak i wartości odżywcze
Najlepszą i najzdrowszą przekąską są niewątpliwie świeże owoce i warzywa. Kto jest w stanie oprzeć się słodkiej, soczystej truskawce lub bordowej, lekko kwaśnej wiśni? Owoce zawierają całą gamę witamin, m. in. są skarbnicą witaminy C i B, kwasu foliowego, potasu, żelaza i magnezu. Dodatkowo są słodkie i pyszne! Najlepiej smakują oczywiście te sezonowe: w czerwcu truskawki, w lipcu i sierpniu maliny, wiśnie oraz czereśnie. Ale co zrobić w pozostałe miesiące roku? Zauważyłaś, że często owoce importowane do supermarketów z ciepłych krajów, są pozbawione smaku, a już na pewno nie są tak aromatyczne jak nasze rodzime? Dodatkowo są niestety dość nietrwałe – należy je zjeść lub przetworzyć w ciągu zaledwie kilku dni od zakupu. Inaczej, po prostu się popsują. Dzięki najnowszej technologii możesz cieszyć się smakiem owoców przez cały rok! Dodatkowo nie musisz się martwić, że stracą swoje właściwości. Sekret tkwi w liofilizacji.

Jest to metoda suszenia po zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia. Żywność liofilizowana jest odwadniana poprzez usunięcie od 70% do nawet 99,5% (tak jak jest w przypadku marki Frupp) wody. Powstrzymuje to rozwój mikroorganizmów i bardzo spowalnia procesy enzymatyczne. Efekt? Produkt finalny jest lekki, zawiera wszystkie wartości odżywcze, jakie posiadał przed suszeniem, a także zyskuje dłuższy termin przydatności.

Jak to wygląda w praktyce?
Owoce są zamrażane początkowo do maksymalnie -18°C. Następnie przechodzą szereg badań fizyko-chemicznych oraz mikrobiologicznych. Jeżeli zespół ekspertów wyda pozytywną opinię – owoce są poddawane dalszej obróbce. Surowiec rozsypany zostaje równomiernie na tacki (z zastosowaniem odpowiedniego algorytmu wagowego ze względu na zawartość suchej masy oraz specyfikę samego surowca) i domrażany do około -50 °C!  Następnie zamrożona masa przechodzi proces sublimacji. Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze ok. 40 °C. Proces jest długotrwały – trwa ok. 20 godzin. Warto jednak czekać!

Szczypta historii
Proces liofilizacji jest znany od setek lat! Przez ten czas metoda przeszła wiele zmian i znalazła zastosowanie w nowych dziedzinach. Już między 1250 a 850 r. p.n.e. starożytni Inkowie umieszczali ziemianki oraz inne produkty roślinne na Machu Picchu. Wiedzieli, że niskie cieśnienie na dużych wysokościach sprzyja odparowywaniu wody, co doprowadza do liofilizacji! Na naszym kontynencie proces ten wykorzystywali Wikingowie. Ludy północy, niesłusznie uważane na barbarzyńskie, wykorzystywały naturalne warunki swojego środowiska do liofilizacji np. dorsza. Dzięki temu mięso ryb, które jest nietrwałe, dłużej nadawało się do spożycia. Współczesna liofilizacja wygląda oczywiście zupełnie inaczej. Za jej początek możemy uznać rok 1890, kiedy Altman ogłosił, że udało mu się uzyskać suche tkanki przy niskim ciśnieniu w temperaturze ok - 20°C. Piętnaście lat później Benedict i Manning ogłosili, że wysuszyli tkankę zwierzęcą przy ciśnieniu poniżej 1 atm za pomocą pompy chemicznej. Dalej wszystko szło błyskawicznie. W 1925 roku opatentowano po raz pierwszy metodę suszenia materiałów w warunkach próżniowych. Pierwszy produkt zdatny do spożycia na masową skalę pojawił się w roku 1938, a była nim kawa.  Nie można też pominąć informacji, że w tym czasie liofilizację zastosowano w USA podczas II wojny światowej.  Dzięki temu procesowi łatwiej było… transportować osocze krwi na obszary objęte walką. Przełom nastąpił w latach 60. XX wieku. Wtedy po raz pierwszy liofilizację zastosowano do konserwowania żywności dla  astronautów w czasie misji kosmicznych. Dzięki temu produkty były nie tylko zdatne do spożycia przez długi czas, ale też były znacznie lżejsze, co w misjach kosmicznych ma ogromne znaczenie. Niezwykłe możliwości liofilizacji zaczęto wykorzystywać również dla marynarzy, alpinistów, pilotów. Teraz dzięki szybkiemu postępowi technicznemu z dobrodziejstw liofilizacji możemy korzystać i my! W 2012 roku nastąpił kolejny przełom: Firma Celiko jako pierwsza na świecie wykorzystała proces liofilizacji do produkcji owocowych batonów. To dlatego batony Frupp są tak wyjątkowe!

Marka Frupp wypuściła na rynek pyszne i  zdrowe batony, które możesz zabrać ze sobąwszędzie: do pracy lub na wycieczkę. Bez obaw możesz podać je również swojemu dziecku, gdyż produkty nie zawierają polepszaczy smaku. Frupp to zdrowa i naturalna przekąska. A więc Frupp na zdrowie!

Batony Frupp dostępne są w 4 pysznych smakach: malina, truskawka, wiśnia oraz marakuja-banan-marchew. Każdy z nich ma wyjątkowy skład starannie dobranych owoców lub warzyw.

Batony Frupp
Apetyczna Malina
Ta pyszna i zdrowa przekąska jest  alternatywą dla wysokokalorycznych słodyczy. Chrupiący batonik nie zawiera tłuszczu ani soli, a jego wartość energetyczna to zaledwie 37 kcal! Liofilizowany baton malinowy to produkt bezglutenowy. Dlaczego warto po niego sięgnąć? Maliny są bogatym źródłem witamin: C, K, B1 i B2, PP, karotenu, błonnika i związków mineralnych. Czemu nie przyjąć porcji witamin w tak smaczniej formie? Odkryj delikatne maliny w formie lekkiego, chrupiącego batona. Baton malinowy zawiera aż 15% błonnika, który jest niezbędny do skutecznej regulacji procesów trawiennych. Masa: 10 g

Świeża Truskawka
Truskawki są słodkie, soczyste i zawierają dużo witaminy C. Ten owoc jest niestety bardzo nietrwały, a sezon na nasze rodzime truskawki trwa nieco ponad miesiąc! Na szczęście dzięki marce Frupp możemy się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Jeden baton Frupp to aż 5 dorodnych truskawek! Lekka przekąska w ciekawej formie jest na wyciągnięcie ręki! Baton truskawkowy zawiera 8% błonnika. Produkt bezglutenowy. Wartość energetyczna 37 kcal.  Masa: 10 g

Aromatyczna Wiśnia
Wiśnie są źródłem żelaza, miedzi, sodu, manganu, potasu, fosforu i wapnia.  Zawierają także witaminę A, C i K oraz niewielką ilość witamin z grupy B. Znajduje się w nich sporo cennych przeciwutleniaczy. Te małe, bordowe owoce często są dopełnieniem deserów, gdyż idealnie przełamują słodycz ciast czy lodów. Po prostu – wisienka na torcie! Dzięki batonom Frupp możesz cieszyć się lekko kwaśnym smakiem wiśni przez cały rok! Baton wiśniowy zawiera 6% błonnika. Chrupiący batonik nie zawiera tłuszczu i soli. Produkt bezglutenowy. Wartość energetyczna jednej porcji to zaledwie 35 kcal! Masa: 10 g

Soczysta Marakuja, słodki Banan, chrupiąca Marchewka
Wieloowocowy Baton Frupp zachwyci cię oryginalnym smakiem i konsystencją. Naturalną słodycz zawdzięcza bananom, marakui i nieoczywistemu dodatkowi marchwi. Przekąskę na pewno docenią wielbiciele słodkości. Każdy ze składników zawiera całą gamę związków mineralnych i witamin. Ich połączenie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zrób sobie słodką przerwę na batonik Frupp! Baton banan, marchew i marakuja zawiera  6% błonnika. Produkt bezglutenowy. Wartość energetyczna jednej porcji to 44 kcal. Masa: 12 g

Sugerowana cena batonów: 1,99/sztuka

Fot. Frupp
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat