Gastroturystyka w Wietnamie i Tajlandii

Co warto zjeść, wybierając się do tych krajów?
Co roku Azja kusi miliony turystów swoją niesamowitą kulturą, krajobrazami, a także wyjątkową kuchnią. Planując urlop w popularnej Tajlandii czy Wietnamie, warto wcześniej poznać dania, których zdecydowanie należy spróbować chociaż raz w życiu! Na co zwrócić uwagę podczas wakacyjnej wycieczki, a na co stanowczo uważać? Gdzie w Polsce znaleźć namiastkę oryginalnych azjatyckich smaków? Podpowiadamy!

Gastroturystyka, czyli podróżowanie w celu poznawania i degustacji lokalnej kuchni, stała się popularnym trendem wśród turystów z całego świata. Kiedy myślimy o azjatyckiej kuchni, Wietnam i Tajlandia często kojarzą nam się z wyjątkowymi smakami, aromatycznymi przyprawami i egzotycznymi potrawami. Jeśli planujesz spędzić wakacje w tych krajach, warto poznać zarówno kultowe, lokalne dania, jak i propozycje, których lepiej tam unikać. Co warto wpisać na swoją listę must eat, odwiedzając te kraje?

Wietnam
Wietnam jest krajem chętnie wybieranym przez turystów ze względu na niesamowite krajobrazy, bogatą kulturę i fascynującą historię. Osoby ciekawe nowych doznań kulinarnych przyciąga również tamtejsza kuchnia, która słynie z ciekawych połączeń smakowych, świeżych składników i różnorodnych przypraw, jak mięta, kolendra i chilli. Na odwiedzających wietnamskie miasta czekają dania typu street food, a jednymi z najpopularniejszych ich zagłębi jest stolica Wietnamu – Hanoi – oraz miasto Ho Chi Minh. Dania serwowane w ulicznych budkach czy w tradycyjnych lokalach przy uliczkach Hanoi zaskakują turystów przede wszystkim świeżością, bogactwem składników oraz niezwykłym doświadczeniem kulinarnym, które nie sposób przeżyć w żadnym innym miejscu na świecie. Czego zdecydowanie warto spróbować, wybierając się do Wietnamu?

  • Pho: tradycyjna zupa z wołowiną lub kurczakiem, aromatycznymi ziołami i kluskami ryżowymi.
  • Bánh mì: bagietka bogato wypełniona m.in.  marynowanymi warzywami, grillowanym mięsem, kiełbasą, a także sosami.
  • Gỏi cuốn: świeże, zwinięte w delikatne ryżowy papier wiosenne rollsy z warzywami, owocami morza lub mięsem.
  • Cà phê đá: tradycyjna wietnamska kawa z mlekiem skondensowanym i lodem.
  • Bún chả: grillowane kotleciki wieprzowe, podawane zazwyczaj z makaronem i warzywnymi dodatkami.

Na co warto uważać? Na nieświeże owoce morza! Podczas zamawiania surowych owoców morza, należy upewnić się, że są one świeże i odpowiednio przyrządzone, aby uniknąć problemów żołądkowych. Poza tym, warto podczas wyjazdu pić butelkowaną wodę, by minimalizować ryzyko zatruć pokarmowych.

Tajlandia
Tajlandia jest krajem wartym odwiedzenia podczas wakacji ze względu na piękne plaże, fascynującą kulturę i przyjaznych ludzi. Tajlandzka kuchnia słynie z połączenia intensywnych smaków, takich jak słodkie, pikantne, kwaśne i ostre. Charakteryzuje się szerokim wykorzystaniem świeżych składników, takich jak krewetki, kurczak, bazylika, trawa cytrynowa i mango, które nadają potrawom wyjątkowy smak. To właśnie stolica Tajlandii – Bangkok – uznawana jest za jeden z najlepszych miast w świecie jedzenia ulicznego. To właśnie tu znajduje się Jay Fai, ikona azjatyckiego street foodu. Jay Fai od ponad 40 lat prowadzi swoją restaurację, w której serwuje unikalne, tajskie dania oparte na jej autorskich przepisach. Kobieta została okrzyknięta ,,najlepszą kucharką uliczną na świecie”, a w 2017 roku jej street foodowa restauracja została nagrodzona gwiazdką Michelin.

Trudno dziwić się, że Tajlandia, a szczególnie jej stolica to miejsca, które co roku tłumnie przyciągają miliony ciekawych kulinarnych doznań turystów. Wybierając się do Tajlandii, warto wcześniej przygotować sobie listę dań, które warto spróbować w tym miejscu. Wśród nich:

  • Pad Thai: smażone kluski ryżowe z krewetkami, kurczakiem lub tofu, jajkiem, sosem tamaryndowym i orzechami.
  • Tom Yum: kwaśno-pikantna zupa z krewetkami, grzybami, trawą cytrynową i galangalem.
  • Som Tam: pikantna sałatka z zielonej papai, pomidorów, fasolki, orzeszków ziemnych i sosu rybnego.
  • Mango Sticky Rice: deser składający się z kleistego ryżu z mango, skropiony słodkim mleczkiem kokosowym.

Na co warto uważać? Zbyt pikantne potrawy! Tajlandzka kuchnia jest znana z ostrości, ale jeśli nie jesteś przyzwyczajony do pikantnego jedzenia, nie warto ryzykować, a zamówić danie w wersji łagodnej.

Gdzie w Polsce spróbować azjatyckich klasyków?
Fani kuchni azjatyckiej oraz foodies lubiący odkrywać nowe smaki, którzy nie planują wycieczki do krajów azjatyckich, mogą spróbować tradycyjnych dań tamtejszej kuchni także w Polsce. Na gastronomicznej mapie Polskie istnieją lokale, które specjalizują się w oryginalnej kuchni tajskiej i wietnamskiej. Jednym z takich miejsc jest warszawska restauracja Wi-Taj, której szef kuchni pochodzi z Hanoi. Dzięki jego doświadczeniu i wiedzy o tradycyjnej kuchni wietnamskiej w tym miejscu możemy skosztować dań na podstawie oryginalnych, azjatyckich receptur. W menu restauracji znajdziemy m.in. wietnamską zupę Tom Kha, danie Bun Cha czy tajskiego Pad Thai i słodkie Mango Sticky Rice. W zmiennej ofercie lunchowej można także spotkać makaron Pho w wersji z woka, czyli Pho Xao. Na ciekawych nowych smaków czeka również korzenny koktajl inspirowany…zupą Pho!

Na gości w warszawskiej restauracji czekają ponadto doskonałe azjatyckie sałatki, dania na bazie tofu, czy oryginalne napoje, jak kawa po wietnamsku lub oryginalne azjatyckie piwo. Menu restauracji jest skomponowane w taki sposób, aby każdy – niezależnie od tego, czy jest fanem mięsa, owoców morza czy warzyw – znalazł pozycję idealną dla siebie.

Fot. Restauracja Wi-Taj
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat