Gdy za dużo zjemy...

Obżarstwo.
Zimą chętniej sięgamy po ciężkie i kaloryczne potrawy. W tym okresie jemy znacznie więcej, zwłaszcza w czasie świąt i w karnawale. Nic dziwnego, że nasz układ pokarmowy cierpi.

By ustrzec się niestrawności i zadbać o wątrobę, warto jeść często i regularnie małe porcje, unikać cukru i tłuszczu, a także pamiętać o aktywności fizycznej. Co, jeśli jednak za dużo zjemy i potem cierpimy? Jak można mu ulżyć i załagodzić najczęstsze dolegliwości związane z przejedzeniem?

Brzuch jak balon

Masz wrażenie, że przybyło ci kilka centymetrów w talii, a brzuch jest napięty i wystający? To typowe wzdęcie. Gdy jesz, do żołądka  z każdym kęsem trafia odrobina powietrza. Czasem jednak powietrza są większe porcje niż jedzenia. Dzieje się tak wtedy, gdy rozmawiasz podczas posiłku albo jesz zbyt gorące dania. Wzdęciom sprzyjają również napojów gazowanych oraz niektóre potrawy, np. kapusta.

Jak sobie pomóc?

Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem będą preparaty na wzdęcia dostępne w aptekach, które najszybciej działają. Do lekarza warto się wybrać, jeśli wzdęcia pojawiły się nagle i wcześniej nigdy sie nie zdarzały.

Ból pod żebrem

Wtedy dolegliwości pojawiają się po prawej stronie. Takie bóle najczęściej mają związek z przeciążoną wątrobą. Sam narząd nie boli, bo nie jest unerwiony. Po ciężkostrawnym posiłku może jednak dojść do jego powiększenia. Wtedy wątroba naciska na otaczającą ją torebkę i sprawia ból.

Jak sobie pomóc?

Zastosuj lek z sylimaryną - to substancja pochodzenia roślinnego. Pobudza regenerację wątroby i utrudnia przenikanie toksyn do wnętrza jej komórek. Do lekarza umów się, jeśli ból pod prawym żebrem powraca. Być może konieczne będzie zrobienie prób wątrobowych - to baranie laboratoryjne sprawdza poziom enzymów zawartych w komórkach wątroby.

Pożar w przełyku

Tuż po jedzeniu czujesz pieczenie w gardle, a w ustach pozostaje niesmak. Pojawia się ćmiący ból za mostkiem i w dołku podsercowym. To typowe objawy zgagi. Nieprzyjemne symptomy są efektem tego, że połknięte jedzenie wraz z kwasem solnym wraca z żołądka do przełyku. Zwykle jest to spowodowane nadmiarem pokarmu i zbyt dużą ilością wydzielonych przy tym soków żołądkowych. Może mieć też związek z nieprawidłową pracą mięśnia zwieracza przełyku. Wówczas mamy do czynienia z refluksem żołądkowo-przełykowym, a to coś więcej niż zgaga.

Jak sobie pomóc? Gdy objawy nie są zbyt nasilone, ulgę przyniesie zjedzenie kilku migdałów albo wypicie filiżanki mleka. Jeśli jednak zgaga bardzo dokucza, sięgnij po lek z apteki. Do lekarza trzeba się wybrać, jeśli masz zgagę co najmniej dwa razy w tygodniu i przez trzy miesiące lub dłużej. Wówczas można podejrzewać, że kłopoty są nie tylko efektem błędów dietetycznych, ale i refluksu żołądkowo-przełykowego.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat