Gęsina na św. Marcina w Restauracji Magnifica

Gęsina na św. Marcina w restauracji Magnifica w hotelu Farmona.
Restauracja Magnifica znalazła się w gronie miejsc, które biorą udział w slowfoodowej akcji Gęsina na św. Marcina, której celem jest przybliżenie typologii i wartości kulinarnych gęsi biłgorajskiej.

Od 6 listopada do 13 grudnia Szef Kuchni Krzysztof Mardyła będzie serwować gęś według jego autorskich przepisów. Wszyscy miłośnicy tego arystokratycznego drobiu będą mogli odkryć jej  niezwykły smak w nowoczesnym wydaniu. W menu znajdzie się między innymi Półgęsek podawany na pierniku, z carpaccio z buraka i kalarepy, sosem z czarnej porzeczki i winegretem z syropu klonowego czy Udko gęsi faszerowane kasztanami i gruszką, podawane z puree z mango i chilli oraz kopytkami tymiankowymi.

Czyż nie brzmi to smakowicie…?

Gęś podawana w towarzystwie wina, to idealny duet. W restauracji Magnifica nie zabraknie młodego wina świętomarcińskiego, które zadowoli wysublimowane kubki smakowe. Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związana jest ona z postacią św. Marcina, który został uznany za patrona winogrodników i winiarzy oraz opiekuna bydła, ptaków, przede wszystkim gęsi. Św. Marcin z Tous, był rzymskim legionistą żyjącym w drugiej połowie IV wieku n.e. W dzień jego święta, czyli 11 listopada po raz pierwszy piło się młode wino pochodzące z bieżącego rocznika. O tej porze wino zwykle kończy fermentację i klaruje się. Był to również czas składania daniny przez chłopów. Jej istotnym elementem były gęsi, które właśnie wtedy były najtłustsze i najsmaczniejsze. W związku z tym na świętego Marcina bez umiaru objadano się gęsiną, była to ostatnia okazja do tego, aby przed adwentem najeść się do syta. Zwyczaj picia wina świętomarcińskiego był szczególnie popularny w Europie środkowej i dawnych krajach habsburskich. Obecnie ta tradycja jest wciąż  kultywowana. W ofercie Gęsina na Św. Marcina w Restauracji Magnifica dostępne są również wina z Winnicy Srebrna Góra, które zachwycają największych znawców wina.


RESTAURACJA W MAGICZNYM PARKU
Restauracja Magnifica znajdująca się w Hotelu Farmona Business & SPA, od dawna jest miejscem cenionym przez wymagającą, Krakowską klientelę oraz nocujących Gości
Świeże i lokalne produkty, zaskakująca kompozycja smaków i składników oraz elegancka forma podania wyróżniają ofertę Restauracji nie tylko na Krakowskim ale i Małopolskim rynku.

Dwustronny kominek, woda nieśpiesznie spływająca po marmurowych kolumnach oraz stary park zaglądający do okien tworzą niespotykane oblicze Restauracji bliskiej naturze.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat