Grillowany kurczak z mango i wędzoną papryką

Przepis na grillowanego kurczaka z mango i wędzoną papryką.
(Kulinarne podróże z Guyem Fierim, od poniedziałku do piątku o 19:00 i 19:30)

Składniki:

  • 250 g pokrojonego mango
  • 70 g posiekanej kolendry
  • 3 łyżki mielonej, wędzonej papryki
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 kg pałek i udek z kurczaka


Sposób przygotowania:

  1. Mango, kolendrę, wędzoną paprykę, ocet ryżowy, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek zblenduj na gładką pastę. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  2. W połowie przygotowanej pasty obtocz kurczaka i marynuj przez 6 godzin w lodówce. Pozostałą część sosu przelej do małego garnuszka i podgrzewaj do zredukowania. Po 15 minutach ściągnij z gazu.
  3. Na rozgrzanego grilla przełóż kurczaka. Grilluj przez 20-25 minut obracając mięso, co 5 minut.
  4. Podawaj z sosem mango.


Smacznego!

Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat