Grillowany kurczak z mango i wędzoną papryką
(Kulinarne podróże z Guyem Fierim, od poniedziałku do piątku o 19:00 i 19:30)
Składniki:
- 250 g pokrojonego mango
- 70 g posiekanej kolendry
- 3 łyżki mielonej, wędzonej papryki
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 kg pałek i udek z kurczaka
Sposób przygotowania:
- Mango, kolendrę, wędzoną paprykę, ocet ryżowy, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek zblenduj na gładką pastę. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- W połowie przygotowanej pasty obtocz kurczaka i marynuj przez 6 godzin w lodówce. Pozostałą część sosu przelej do małego garnuszka i podgrzewaj do zredukowania. Po 15 minutach ściągnij z gazu.
- Na rozgrzanego grilla przełóż kurczaka. Grilluj przez 20-25 minut obracając mięso, co 5 minut.
- Podawaj z sosem mango.
Smacznego!
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa