Jak białko może pomóc oprzeć się niezdrowym świątecznym pokusom?

Przejedzenie w święta? Z Herbalife to niemożliwe.
Święta Wielkanocne to czas spędzany w gronie rodziny i przyjaciół, często przy zastawionym suto stole. Jednak wiele świątecznych przysmaków i potraw jest wysokokalorycznych, a przy tym ubogich w składniki odżywcze i witaminy, których potrzebuje nasz organizm.

Jednym ze sposobów na oparcie się pokusie niezdrowych potraw i słodyczy jest włączenie większej ilości białka do każdego posiłku przy jednoczesnym ograniczeniu oczyszczonych produktów węglowodanowych i tłuszczów. Dzięki temu poczujesz się bardziej syty, więc zapewne zjesz mniej i ograniczysz niezdrowe podjadanie.

Rola białka
Białko jest niezwykle ważne dla naszego organizmu, ponieważ pomaga budować i utrzymywać masę mięśniową. Jest podstawą dla budowy kości, mięśni, skóry, krwi i tkanki łącznej. Sprawia również, że posiłki są bardziej sycące oraz pomaga zapanować nad apetytem w ciągu dnia.

Produkty bogate w białko, takie jak np. drób, jaja, rośliny strączkowe i nasiona, dostarczają również witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, cynku i magnezu. Zatem dodając białko przy jednoczesnym ograniczeniu pustych kalorii, zyskujesz dodatkowe składniki odżywcze, których potrzebuje Twój organizm.

Jak nie przejadać się w trakcie świąt?
Jak mówi Susan Bowerman, specjalistka ds. edukacji żywieniowej Herbalife, warto zwiększyć ilość białka w pożywieniu, aby zapanować nad świątecznymi pokusami.

Po pierwsze - zjedz zdrowe, bogate w białko śniadanie - około 25 gramów powinno wystarczyć. Zamiast płatków zbożowych wypróbuj koktajl zastępujący posiłek lub owsiankę z dodatkiem odżywki białkowej w proszku. Badania wskazują, że nie tylko pomaga to utrzymać sytość do obiadu, ale może nawet pomóc ograniczyć całkowite spożycie energii w ciągu dnia.

Włącz do diety zdrowe przekąski - staraj się nie siadać do stołu z pustym żołądkiem. Zjedz wcześniej solidną przekąskę, na przykład jogurt grecki, chudy twarożek z owocami lub bogaty w białko batonik.

Mądrze wybieraj potrawy - jeśli chodzi o dodatki, zrezygnuj z tych bogatych w skrobię, takich jak biały ryż, chleb, ziemniaki i makaron z białej mąki. Zamiast tego nałóż na talerz więcej warzyw i poszukaj bogatych w białko ziaren i roślin strączkowych. Pomyśl o daniach z soczewicą lub komosą ryżową. W Wielkanoc na stole królują również jajka, które są jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka.

W czasie świąt, zamiast siedzieć przed telewizorem, warto wybrać się na spacer – samemu, z rodziną lub przyjaciółmi. Już 30 minut ruchu dziennie jest niezwykle cenne dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Fot. Herbalife
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat