Jak przygotować grządki pod siew warzyw?

Przygotowujemy grządki pod siew warzyw.
Wielu działkowców i posiadaczy przydomowych ogrodów z utęsknieniem wypatruje wiosny, by móc zająć się swoim ogrodem. Zanim jednak będą mogli cieszyć się smakiem warzyw z własnego ogrodu muszą przygotować grządki pod siew warzyw. Zobaczmy, jak zrobić to najlepiej, by warzywa rosły zdrowo i dały duże plony.

Przekopanie gruntu pod warzywa

Podstawową czynnością, od której należy zacząć wiosenne przygotowanie gruntu pod warzywa, jest jego przekopanie. Do tego celu najlepiej użyć łopaty sztychówki, z pomocą której będzie można przekopać glebę na głębokość ok. 15-20 cm. Podczas przekopywania należy usunąć wszelkie korzenie, kłącza i inne pozostałości roślinne, które mogły znaleźć się w glebie. Jeśli grządka została gruntownie przekopana jesienią, to wiosną nie musimy powtarzać tej czynności, gdyż wystarczy jedynie użyć do spulchnienia kopaczki.

Nawożenie grządek warzywnych

Przed siewem warzyw dobrze jest zastosować odpowiednie nawozy wiosenne, szczególnie zawierające azot. Dzięki temu rośliny będą miały dostęp do wszystkich potrzebnych składników pokarmowych, co z pewnością korzystnie wpłynie na ich kondycję. Zamiast nawozów mineralnych możemy sięgnąć po kompost lub inne nawozy organiczne, które doskonale poprawiają żyzność gleby, a jednocześnie nie powodują ryzyko przenawożenia.

Wytyczenie grządek

Po przygotowaniu gruntu pod siew czas wyznaczyć grządki, na których będą siane warzywa. Najlepiej wyznaczyć je z pomocą sznurka w taki sposób, by ich szerokość nie przekraczała metra, a pomiędzy tak wyznaczonymi grządkami zostawić ok. 40-50 cm przerwy na ścieżki. Dzięki temu będzie można łatwo poruszać się pomiędzy zagonami, co znacznie ułatwi bieżącą pielęgnację warzyw. Nie należy wyznaczać grządek szerszych niż 1m, gdyż to utrudniałoby sięgnięcie do środka grządki i powodowałoby trudności w plewieniu. Na tak przygotowanych grządkach możemy siać warzywa, wcześniej wyznaczywszy rzędy, w których będą siane.

Podlewanie i ochrona przed przymrozkami

Po siewie nasiona należy regularnie podlewać, zapewniając im optymalne warunki do kiełkowania. Dla lepszego efektu warto również stosować folie ogrodnicze, np. folie perforowane, którymi okrywa się zagony. Pomagają one wytworzyć odpowiedni mikroklimat i przyspieszają kiełkowanie warzyw, a jednocześnie chronią je przed wiatrem, przymrozkami i innymi niekorzystnymi zjawiskami atmosferycznymi.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat