Jednym z najskuteczniejszych sposobów na zachowanie czystości gąbki kuchennej jest zastosowanie wybielacza. Wiele dotychczasowych doświadczeń i testów wskazało, że pozwala on na pozbycie się nawet 99% szkodliwych mikroorganizmów. Procedura w tym przypadku jest prosta. Polega ona na:
Wybielacz to silny środek dezynfekujący i środek czystości, który zabije największą liczbę bakterii.
Innym sposobem jest moczenie gąbki w occie. Szacuje się, że po 5 minutach moczenia eliminuje on 98% bakterii. Można ją również zamoczyć w płynie w niewielkim pojemniku na całą noc. Po wypłukaniu mogą być ponownie używane. Dodatkowo ocet eliminuje nieprzyjemne zapachy i przedłuża życie myjki. Jest bezpieczniejszy niż chemikalia. Należy pamiętać, by do pozostawionego w pojemniku octu nie miały dostępu dzieci i domowe zwierzęta.
Specjaliści hurtowni Jordan wskazują również na inne metody pozbywania się mikroorganizmów z gąbek kuchennych. Jednym z nich jest umieszczenie mokrej myjki w mikrofalówce. Można ją również skropić sokiem z cytryny. Drobnoustroje zostaną zlikwidowane pod wpływem wysokiej temperatury. Należy jednak pamiętać, by przy wyciąganiu gąbki nie poparzyć się. Metoda ta zajmuje niewiele czasu, można ją powtarzać wielokrotnie. Nie można jej jednak stosować w przypadku metalowych czyścików.
Dezynfekcja w kuchence mikrofalowej wymaga zastosowania się do pewnych zasad. Przede wszystkim należy zapoznać się instrukcją producenta urządzenia. W niektórych modelach nie zaleca się takiego działania, z uwagi na ryzyko utknięcia w mechanizmie kawałków myjki. Warto również pamiętać, że kuchenka po takiej operacji może nieprzyjemnie pachnieć.
Gąbka może być również czyszczona w trakcie prania w pralce. Sprawdzi się przede wszystkim pranie w wysokich temperaturach lub z wybielaczem. Duża skutecznością cechuje się zdezynfekowanie gąbki w zmywarce. Działa tam wysoka temperatura, odpowiedni środek w postaci tabletek czyszczących.