Jak zrobić kruszonkę i do czego jej użyć?

Jak zrobić kruszonkę i do czego jej użyć? - podpowadamy.
Kruszonka to pyszne i chrupiące grudki, które dodają wyjątkowego smaku wielu słodkim deserom. Oprócz tego pełni też funkcję dekoracyjną, wyglądając świetnie na wierzchu każdego wypieku, zwłaszcza w połączeniu z dżemami owocowymi i cukrem pudrem. Jak wykonać ten smaczny do dodatek i do czego go użyć?

Jak zrobić kruszonkę – co będzie potrzebne?

Na początek należy znaleźć odpowiedni przepis na kruszonkę, który będzie zawierać szczegółowe informacje na temat ilości potrzebnych składników. Dodatek ten składa się prawie zawsze z mąki, cukru i masła, ale szczególnie ważne są proporcje, np. zbyt duża ilość tłuszczu spowoduje, że dekoracja nie będzie chrupka i rozpuści się w piekarniku.
Do podstawowych składników (masło, cukier, mąka) można dodać także:

  • wybrany aromat;
  • wanilię;
  • kawałki czekolady i suszonych owoców.

Całość wystarczy wymieszać, a powstałe ciasto upiec i po wyjęciu z piekarnika pokruszyć. To proste zadanie, które nie wymaga poświęcenia wiele czasu.

Do czego użyć kruszonki? Pomysły

Kruszonka powinna być używana przede wszystkim do dekorowania! Będzie wyglądać znakomicie na wszystkich ciastach, a zwłaszcza na tych, które są delikatne w środku. Aksamitny serniczek zyska dodatkowych walorów, gdy na jego wierzchu znajdą się chrupiące kuleczki.

Pokruszonego ciasta używa się także do tworzenia warstw w niektórych tartach i wypiekach typu crumble. W ich przypadku najczęściej użycie kruszonki wygląda w następujący sposób:

  • górę wyrobu należy wysmarować starannie konfiturą owocową, np. malinową;
  • na konfiturę wysypać kruszonkę;
  • warstwę z kruszonki pokryć masłem orzechowym.
  • powtórzyć wszystkie kroki dwa lub trzy razy.

Jednym z najbardziej pomysłowych sposobów użycia kruszonki jest wykorzystanie tego typu ciasta w przepisach, które pierwotnie go nie zawierają. Tiramisu jest deserem, który da się wykonać na zimno, przy użyciu biszkoptów nasączanych kawą. Te jednak da się zastąpić kruszonką i tworzyć nią warstwy, zupełnie tak samo, jak w przypadku tart i ciast crumble.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby z kruszonki zrobić pełnoprawny deser. Do ciasta należy wtedy dodać garść orzechów i nasion, zwłaszcza pokruszonych laskowych i migdałów, a następnie ukleić z niego kilka kulek. Te wsadzić do piekarnika, a po wyjęciu rozkroić na pół i przełożyć kremem nugatowym. Taki smakołyk z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Jak urozmaicić kruszonkę?

Aby urozmaicić kruszonkę, należy:

  • zastąpić część mąki otrębami pszennymi lub żytnimi (wersja fit);
  • dodać do niej suszonych owoców i orzechów;
  • użyć przypraw, w szczególności połączenia cynamonu i imbiru, co nada ciastu korzennej nuty.

Smaczna będzie także kruszonka kakaowa lub kokosowa – wystarczy dodać odrobinę tych składników, w taki sposób, aby nie zmieniły one konsystencji ciasta. Wypiek ten jest na tyle uniwersalny, że do jego urozmaicenia nada się zazwyczaj wszystko, wystarczy być tylko odrobinę kreatywnym.

Pyszna, prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Kruszonka to z pewnością jeden z najlepszych dodatków, którym da się ożywić każde ciasto!




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat