Na początek należy znaleźć odpowiedni przepis na kruszonkę, który będzie zawierać szczegółowe informacje na temat ilości potrzebnych składników. Dodatek ten składa się prawie zawsze z mąki, cukru i masła, ale szczególnie ważne są proporcje, np. zbyt duża ilość tłuszczu spowoduje, że dekoracja nie będzie chrupka i rozpuści się w piekarniku.
Do podstawowych składników (masło, cukier, mąka) można dodać także:
Całość wystarczy wymieszać, a powstałe ciasto upiec i po wyjęciu z piekarnika pokruszyć. To proste zadanie, które nie wymaga poświęcenia wiele czasu.
Kruszonka powinna być używana przede wszystkim do dekorowania! Będzie wyglądać znakomicie na wszystkich ciastach, a zwłaszcza na tych, które są delikatne w środku. Aksamitny serniczek zyska dodatkowych walorów, gdy na jego wierzchu znajdą się chrupiące kuleczki.
Pokruszonego ciasta używa się także do tworzenia warstw w niektórych tartach i wypiekach typu crumble. W ich przypadku najczęściej użycie kruszonki wygląda w następujący sposób:
Jednym z najbardziej pomysłowych sposobów użycia kruszonki jest wykorzystanie tego typu ciasta w przepisach, które pierwotnie go nie zawierają. Tiramisu jest deserem, który da się wykonać na zimno, przy użyciu biszkoptów nasączanych kawą. Te jednak da się zastąpić kruszonką i tworzyć nią warstwy, zupełnie tak samo, jak w przypadku tart i ciast crumble.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby z kruszonki zrobić pełnoprawny deser. Do ciasta należy wtedy dodać garść orzechów i nasion, zwłaszcza pokruszonych laskowych i migdałów, a następnie ukleić z niego kilka kulek. Te wsadzić do piekarnika, a po wyjęciu rozkroić na pół i przełożyć kremem nugatowym. Taki smakołyk z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Aby urozmaicić kruszonkę, należy:
Smaczna będzie także kruszonka kakaowa lub kokosowa – wystarczy dodać odrobinę tych składników, w taki sposób, aby nie zmieniły one konsystencji ciasta. Wypiek ten jest na tyle uniwersalny, że do jego urozmaicenia nada się zazwyczaj wszystko, wystarczy być tylko odrobinę kreatywnym.
Pyszna, prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Kruszonka to z pewnością jeden z najlepszych dodatków, którym da się ożywić każde ciasto!