Jak zwiększyć spożycie warzyw?

Zwiększ spożycie warzyw.
Warzywa to niezbędny element każdej diety. To bogactwo szalenie ważnych składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wydaje się oczywiste, że trzeba jeść warzywa. Trąbią o tym reklamy w telewizji, a od małego rodzice i nauczyciele wyrabiali nam nawyk jedzenia warzyw. W dzisiejszych czasach żyjemy szybko i nie mamy czasu na siedzenie w kuchni. Nie zwracamy również uwagi na jakość naszych posiłków, a warzywa to niezbędny składnik codziennej diety. Jak łatwo zwiększyć ilość warzyw w naszej codziennej diety?

Warzywa są bogatym źródłem błonnika, który wspomaga działanie układu pokarmowego. Ma również wpływ na regulację poziomu cukru we krwi i ogranicza nadmierny apetyt. Co więcej,  zbilansowana dieta warzywna zmniejsza ryzyko zachorowania na poważne choroby, takie jak miażdżyca, cukrzyca czy choroby serca. Są to wystarczające powody, by zacząć jeść więcej warzyw.

Przygotowanie posiłków z warzywami nie musi być czasochłonne czy trudne. Warto zacząć wprowadzać je stopniowo, metodą małych kroków. Jak to zrobić?

  • Zupy i pasty warzywne – tak naprawdę zupy same się robią, wystarczy wrzucić składniki do garnka i zalać bulionem. Tak samo jest w przypadku past – ugotowane warzywa wystarczy zblendować na gładką masę, przyprawić i posmarować na pieczywie.
  • Soki i koktajle – to najzdrowszy sposób na dostarczenie naszemu organizmowi solidnej porcji warzyw. Warzywa wystarczy zmiksować lub wycisnąć, a dodatek owoców nie tylko podkręci ich smak, ale także zapewni dodatkowy zastrzyk składników odżywczych.
  • Dodatki warzywne – wystarczy wyrobić sobie nawyk dodawania warzyw do każdej potrawy, niekoniecznie w dużych ilościach. Na kanapkę z serem i szynką połóż plasterek pomidora i sałaty; do obiadu przegotuj surówkę z kiszonej kapusty; do porannej jajecznicy dorzuć cebulę, szczypior lub kiełki. Takie triki pomogą wzbogacić naszą dietę w solidna porcję warzyw.
  • Mrożonki – gotowe zestawy dań wystawczy wrzucić na patelnię, przyprawić i po 15-20 minutach mamy gotowy posiłek. Możemy też dorzucić jakieś ekstra dodatki jak np. ryż czy kaszę, co jeszcze bardziej wzbogaci nasze obiady.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat