Rozwiązanie powinno wynikać z naszych potrzeb. Jeśli wiemy, że kuchnia będzie wyłącznie przystankiem, gdzie zjemy szybkie śniadanie i pobiegniemy dalej, warto połączyć stół z barkiem lub innymi meblami, uzyskując w ten sposób dodatkową przestrzeń. Jeśli będziemy potrzebować większego stołu wyłącznie raz na jakiś czas, niech stanie w pomieszczeniu sąsiadującym z kuchnią. Nie będziemy o niego się potykać. Polecam także stoły rozkładane. Jest ich bardzo dużo, bogatą ofertę ma np. sklep Meblomak w Parku Handlowym Bielany.
Modne obecnie są spotkania domowe, wspólne gotowanie. W tym przypadku potrzebować będziemy pewnej przestrzeni. W dużej kuchni bez problemu wydzielimy miejsce na stół. Przy owalnym zmieścimy więcej osób. Jego zaletą jest również brak rogów (bezpieczeństwo).
- W mniejszych pomieszczeniach najpraktyczniejszym rozwiązaniem będzie stół prostokątny lub kwadratowy ? można ustawić go pod ścianą. Wymiary stołów są normatywne ? mówi Marta Hubka, konsultant ds. aranżacji wnętrz w Parku Handlowym Bielan. ? Standardowa szerokość stołu to 80 cm, wysokość 75 cm (barowe 120 cm). Bez trudu można zatem dokonać pomiarów i zaplanować jego położenie ? dodaje Hubka.
Decydując się na stół w kuchni, warto wybrać mebel solidny, odporny na uszkodzenia, wilgoć. Pamiętajmy, że kuchnia to miejsce narażone na różnego rodzaju ?wypadki przy pracy?. W ofercie rynkowej znajdziemy szereg blatów drewnianych, kamiennych, laminowanych, wykonanych ze szkła hartowanego, czy z płytek ceramicznych. Wygląd stołu kuchennego powinniśmy dopasować tak, aby tworzył pewną całość z resztą kuchennej zabudowy. Równie ważny ? o czym często zapominamy - będzie dobór krzeseł. Wbrew pozorom, stół i krzesła mogą odcisnąć swój ślad na charakterze wnętrza, wyznaczyć jego jakość i styl.