Jaką kaszę wybrać?

Kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza manna - którą wybrać?
Kasza w jadłospisie Polaków istniała od zawsze, a teraz znowu zyskuje na popularności.

I bardzo dobrze, bo zawiera mnóstwo składników odżywczych, a odpowiednio przygotowana staje się cudownym uzupełnienie dań mięsnych oraz warzywnych. Jaką zatem kaszę jeść najlepiej i w jakich ilościach? Na co zwrócić uwagę przy jej kupowaniu?

Kaszę otrzymujemy z  oczyszczonych i rozdrobnionych jadalnych ziaren zbóż lub  rośliny zwanej gryką. Każda z nich ma inną wartość odżywczą i nadaje się do innych potraw.

Najpopularniejszą kaszą w polskiej kuchni jest kasza jęczmienna. Jak sama nazwa wskazuje, otrzymujemy ją z jęczmienia. Kasza jęczmienna perłowa ma brązowy kolor i specyficzny, trochę gorzki, smak.  Zawiera niacynę, która rewelacyjnie wpływa na skórę, a dzięki zawartości błonnika przyspiesza przemianę materii i obniża cholesterol. Ze względu na zawartość żelaza i potasu polecana jest osobom anemią i problemami z sercem.

Pęczak – kiedyś bardzo popularny, dziś mocno stracił, a szkoda, bo ma najwięcej wartości odżywczych. Jego ziarna są duże i świetnie działają na osoby z cukrzycą.

Rozdrabniając ziarna pęczaku otrzymujemy kaszę perłową. Jest wypolerowana, ładnie wygląda, ale zawiera też dużo mniej wartości odżywczych niż pęczak. Dodajemy ją do gołąbków, pieczenia i czasem do deserów. Jeśli ziaren nie wypolerujemy, a jedynie połamiemy, powstaje kasza jęczmienna łamana. Jej zastosowanie jest podobne do perłowej, ale ma znacznie więcej składników mineralnych.

Najpopularniejszą kaszą w Polsce jest kasza wytwarzana z gryki. Zawiera dużo białka, wapnia, fosforu i magnezu. Jest idealna jako dodatek do mięs i pierogów. Podnosi odporność i  wzmacnia naczynia krwionośne, więc poleca się ją  osobom z żylakami. Nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu.

Drobne, okrągłe i żółtawe ziarna to kasza jaglana, którą produkuje się z prosa. Jest świetna dla kobiet – poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Zawiera witaminy z grupy B i dużo białka. Pomaga nam też w walce ze stresem. Nie jest bardzo popularna, ale wyśmienicie pasuje do dań mięsnych.

Kojarzącą się z dzieciństwem kaszkę manną otrzymujemy z pszenicy. Niestety, nie zawiera wielu wartości odżywczych, ale za to dodaje sporo energii i wspomaga leczenie dróg moczowych. Kasza manna występuje przeważnie w wersji błyskawicznej – dzięki wstępnej obróbce termicznej, nie wymaga długiego gotowania.

W Meksyku i we Włoszech często je się kaszkę kukurydzianą. Niezbyt  powszechna w Polsce, zawiera błonnik, witaminę B i witaminę młodości (E, która zapobiega starzeniu się skóry). Jest bardzo lekkostrawna, dlatego rewelacyjnie sprawdzi się u osób, które mają problemy z żołądkiem.

Do deserów dobrze sprawdza się kasza owsiana, która najlepiej smakuje właśnie na słodko. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, ale nie sprawdzi się przy dietach.

Kuskus to kasza wytwarzana  z pszenicy durum, a jej ziarna są bardzo drobne, dlatego nie wymaga gotowania. Wystarczy ją zalać wodą i gotowe. Niestety, ma stosunkowo niewiele wartości odżywczych.

W sklepach ekologicznych można jeszcze zakupić kaszę quionq (zawiera dużo aminokwasów, wapnia i magnezu), kaszę z orkiszu lub amarantusa (zawierają duże ilości błonnika).

Kasze to bogate źródło węglowodanów złożonych, które w organizmie rozkładają się powoli i dlatego na długo zapewniają uczucie sytości. Kaloryczność kaszy zależy od jej rodzaju i waha się między 340 a 370 kcal w 100 gramach. Najwięcej kalorii mają kasze pszenne (manna, kuskus) i kasza owsiana. Najmniej – kasza jaglana, gryczana i kukurydziana. Ale kalorie to drugorzędna sprawa – ważniejsze jest to, że kasze są źródłem błonnika, ułatwiają przemianę materii i przyswajanie tłuszczów.

Pamiętaj, że lepiej kupować kaszę sypką, niż w woreczku. Po pierwsze, łatwiej możesz kontrolować stopień jej twardości i nie rozgotowujesz potrawy. Po drugie – gotując kaszę w woreczku, do swojego jedzenia dodajesz… plastik.

Przy kupowaniu kaszy musisz wziąć pod uwagę dwa czynniki: własne potrzeby dietetyczne związane ze stanem zdrowia i to, do czego lub z czym będziesz kaszę podawać.

Oczywiście,  duże znaczenie mają też smakowe i kulinarne upodobania. Jeść kaszę warto – jest bardzo zdrowa i smaczna.

Anna Otlik
(anna.otlik@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat