Zasada działania suszarki spożywczej jest bardzo prosta. Jej pracą sterują takie elementy jak grzałka, wentylator i podzespoły elektroniczne. Po uruchomieniu urządzenia grzałka rozgrzewa się do wskazanej przez użytkownika temperatury, a wentylator wypycha ciepłe powietrze, które przechodzi przez sita, wysuszając znajdujące się na nich produkty.
Co ciekawe, okazuje się, że odpowiednio dopasowane suszarki do warzyw i owoców poradzą sobie nie tylko z tymi grupami artykułów spożywczych. Uniwersalne urządzenia – np. modele marki Niewiadów – mogą być też wykorzystane do suszenia grzybów lub ziół. To znakomity sposób na domową konserwację zapasów.
Suszenie to najstarsza i najlepiej znana metoda przedłużania terminu ważności do spożycia wielu rodzajów produktów. Suszone przekąski można wykorzystać na różne sposoby – zakonserwowana w ten sposób żywność zachowuje swój smak, aromat i wartości odżywcze. Choć można kupić suszone artykuły w sklepach, to nie da się ukryć, że ich cena jest relatywnie wysoka. To jeden z powodów, dla których zdecydowanie warto przygotować je samodzielnie. Co ciekawe, można nadać przekąskom różne formy – to Ty decydujesz, czy wolisz plastry, półplastry, czy kostkę. Susz ma długi termin przydatności do spożycia i nie zajmuje dużo miejsca – to sposób na to, by cieszyć się smakiem warzyw, owoców i grzybów cały rok.
Zastanawiasz się, jakie suszarki do warzyw i owoców są najlepsze? Rynek oferuje wiele modeli o zróżnicowanych parametrach. Jak wspomnieliśmy wyżej, najbardziej opłacalnym rozwiązaniem jest zakup uniwersalnego urządzenia, w którym można suszyć wiele rodzajów produktów. Jakie cechy suszarki gwarantują jej funkcjonalność? Postaraj się wybrać sprzęt, który:
Duże znaczenie ma też jakość suszarki. Wybierz urządzenie, które wyróżnia się solidnością i wytrzymałością. Na rynku dostępne są modele ze składanymi sitami, co pozwala na wygodne przechowywanie urządzenia, gdy nie jest używane.