Coraz częściej spotykamy na swojej drodze osoby, które zrezygnowały lub w bardzo dużym stopniu ograniczyły spożywanie mięsa, na rzecz wegetariańskich, czy też wegańskich odpowiedników. W dzisiejszych czasach, jest to bardzo proste, ponieważ posiadamy łatwy dostęp do żywności, która jest pożywna i wzbogacona o różnorodne wartości odżywcze. Przejście na dietę pozbawioną mięsa, wynika z rozmaitych pobudek.
Warto również postawić na inwestycję w dietetyczny catering wegetariański, który zadba o dostarczenie prawidłowej ilości białka w spożywanych posiłkach.
Jedni to robią ze względów religijnych, drudzy podchodzą do tego ideologicznie, a jeszcze inni w sposób zdrowotny. Czy więc osoby, które nie spożywają mięsa, mogą mieć problemy z uzyskaniem wystarczającej ilości białka oraz niezbędnych witamin i minerałów? Jedno jest pewne. Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, wapnia, żelaza i witaminy B12, wszystkie posiłki muszą być zaplanowane z wyprzedzeniem. Istnieje bardzo dużo produktów pochodzenia roślinnego, które mogą nam zagwarantować to, czego potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.
Produkty roślinne zawierające wysoką zawartość białka
Żywność pochodzenia roślinnego może stanowić idealne źródło białka oraz innych składników odżywczych. Dodatkową korzyścią jest to, że często takie produkty mają znacznie niższą kaloryczność, niż te pochodzenia zwierzęcego. Rezygnując z produktów mięsnych i produktów pochodzenia zwierzęcego, śmiało możemy je zastąpić wprowadzając takie produkty spożywcze jak:
Do innych źródeł białka możemy zaliczyć produkty roślinne takie jak spirulina, nasiona chia, nasiona konopi, fasola z ryżem, mykoproteina, ziemniaki i warzywa takie jak fasola, groszek, szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka oraz kukurydza.
Artykuł stworzony przy współpracy z marką Light Catering oferującą dietę wegetariańską bez ryb
Fot. Materiały zewnętrzne