Jakie produkty oprócz mięsa są źródłem białka roślinnego?

Źródło białka roślinnego - lista produktów.
Coraz częściej spotykamy na swojej drodze osoby, które zrezygnowały lub w bardzo dużym stopniu ograniczyły spożywanie mięsa, na rzecz wegetariańskich, czy też wegańskich odpowiedników.

Coraz częściej spotykamy na swojej drodze osoby, które zrezygnowały lub w bardzo dużym stopniu ograniczyły spożywanie mięsa, na rzecz wegetariańskich, czy też wegańskich odpowiedników. W dzisiejszych czasach, jest to bardzo proste, ponieważ posiadamy łatwy dostęp do żywności, która jest pożywna i wzbogacona o różnorodne wartości odżywcze. Przejście na dietę pozbawioną mięsa, wynika z rozmaitych pobudek.

Warto również postawić na inwestycję w dietetyczny catering wegetariański, który zadba o dostarczenie prawidłowej ilości białka w spożywanych posiłkach.

Jedni to robią ze względów religijnych, drudzy podchodzą do tego ideologicznie, a jeszcze inni w sposób zdrowotny. Czy więc osoby, które nie spożywają mięsa, mogą mieć problemy z uzyskaniem wystarczającej ilości białka oraz niezbędnych witamin i minerałów? Jedno jest pewne. Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, wapnia, żelaza i witaminy B12, wszystkie posiłki muszą być zaplanowane z wyprzedzeniem. Istnieje bardzo dużo produktów pochodzenia roślinnego, które mogą nam zagwarantować to, czego potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.

Produkty roślinne zawierające wysoką zawartość białka
Żywność pochodzenia roślinnego może stanowić idealne źródło białka oraz innych składników odżywczych. Dodatkową korzyścią jest to, że często takie produkty mają znacznie niższą kaloryczność, niż te pochodzenia zwierzęcego. Rezygnując z produktów mięsnych i produktów pochodzenia zwierzęcego, śmiało możemy je zastąpić wprowadzając takie produkty spożywcze jak:

  • soczewica – zarówno czerwona jak i zielona soczewica, cechuje się dużą zawartością białka, błonnika i innych składników odżywczych, takich jak np., żelazo i potas.
  • tofu,edemame, tempeh – to produkty sojowe, które należą do najbogatszych źródeł białka w diecie roślinnej. Produkty te posiadają również sporo innych wartości odżywczych, takich jak żelazo i wapń. Stanowią one także znakomite substytuty mlecznych produktów.
  • orzeszki ziemne – nie dość, że są pełne zdrowych tłuszczów, to dodatkowo cieszą się bogatą zawartością białka. Pozytywnie wpływają na zdrowie naszego serca.
  • ciecierzyca – to znakomity zamiennik rozmaitych przekąsek, z którego możemy stworzyć naprawdę ciekawe dania, ciesząc się jednocześnie zawartością białka. W połowie szklanki ciecierzycy znajdziemy ok 7,25 g białka.
  • migdały – oprócz białka, dostarczają zdrowe tłuszcze i duże ilości witaminy E, wspierając tym samym kondycję naszej skóry i oczu. W porcji mieszczącej się w połowie szklanki, znajduje się aż 16,5 g białka.
  • komosa ryżowa – to ziarno, cechujące się wysoką zawartością białka kompletnego. W połowie szklanki, gotowana komosa zawiera 8 g białka.

Do innych źródeł białka możemy zaliczyć produkty roślinne takie jak spirulina, nasiona chia, nasiona konopi, fasola z ryżem, mykoproteina, ziemniaki i warzywa takie jak fasola, groszek, szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka oraz kukurydza.

Artykuł stworzony przy współpracy z marką Light Catering oferującą dietę wegetariańską bez ryb

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat