Jesienne, kulinarne eksperymenty w kuchni

Majonez Kielecki z czosnkiem - idealny dodatek do każdego dania.
Grzybobrania nastał czas! Grzybiarze już cieszą się na wysyp prawdziwków, kurek oraz borowików. Pierwsze tygodnie września to w polskich lasach prawdziwy czas żniw dla wszystkich miłośników grzybów.

Zbieranie tych leśnych przysmaków to – poza świetną rozrywką i sposobem na spędzenie wolnego czasu na łonie natury – przede wszystkim pozyskanie aromatycznych składników na pyszny posiłek.

Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na przepyszne dania z grzybami, które dopełni smak Majonezu Kieleckiego z czosnkiem.

1. Lekka sałatka z grzybami leśnymi
Grzyby zazwyczaj wykorzystuje się do przygotowania dań smażonych lub gotowanych. Sałatka jest dość niestandardowym daniem, w którym grzyby stanowią podstawowy składnik. Niemniej jest to bardzo pożywny posiłek i może zastąpić obiad. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować porwanych na duże strzępy liści sałaty, pokrojonych na równe kawałki grzybów oraz posiekanej czerwonej cebuli. W pierwszej kolejności przygotujmy sos, smażąc na rozpuszczonym maśle czerwoną cebulę oraz grzyby. Następnie należy przecedzić sos i wlać do niego ocet winny, po czym przyprawić solą i pieprzem. Pokrojone grzyby ułóżmy na sałacie, polejmy sosem, a na koniec dodajmy bazylię i szczypiorek.

2. Kopytka dyniowe
Jednym z największym kulinarnych bohaterów jesieni jest bez wątpienia dynia. Można ją przyrządzać zarówno na ciepło, jak i na zimno. My proponujemy przyrządzenie kopytek z dyniowego ciasta. Do przygotowania tego posiłku będziemy potrzebować puree z dyni i ziemniaków, mąkę, jajko oraz przyprawy, na przykład sól i zmieloną gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy wałek i wykrajamy z niego ukośnie kawałki o szerokości ok. 3 cm. Kopytka gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię we wrzącej, posolonej wodzie. Po wyjęciu kopytek z wody możemy udekorować je pietruszką i podawać z Majonezem Kieleckim z czosnkiem, który nada potrawie charakteru i wyrazistego smaku.

3. Bakłażan z majonezem i sezamem
Przełom września i października to najlepszy czas na potrawy z bakłażanem, a zatem wszystkim miłośnikom tego warzywa polecamy wypróbowanie pieczonego bakłażana z majonezem. Pokrojone w grube plastry warzywo solimy z dwóch stron i odkładamy na sito. Po kilkunastu minutach dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym i wkładamy do foliowego rękawa, a następnie pieczemy w mikrofalówce. Nie zapomnijmy o rozcięciu woreczka, aby para miała ujście. Po ostudzeniu siekamy bakłażana w kawałeczki średniej wielkości i dodajemy majonez oraz przyprawy. Jako ostatni składnik dodajemy uprażony wcześniej sezam. Danie świetnie się sprawdzi jako przystawka lub dodatek do potraw z grilla.

Na co więc czekać? Już teraz wybierzcie się na spacer do lasu, aby zebrać przepyszne grzyby, które urozmaicą codzienny jadłospis. Samodzielnie zerwane, nieprzetworzone grzyby pozwolą cieszyć kolejną kulinarną przygodą i odkryć nowe smaki, które uzupełni Majonez Kielecki z czosnkiem. Jest to szczególna propozycja dla wszystkich lubiących kulinarne eksperymenty. Smacznego!

  • Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego z czosnkiem – 6,15 zł brutto/365g

Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat