Kanapka z kurczakiem i żurawiną

Przepis na kanapkę z kurczakiem i żurawiną,
Przepis na kanapkę z kurczakiem i żurawiną,

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • Sól
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu


Dodatkowo:

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 1 pęczek rukoli
  • 50 g sałaty lodowej
  • 4 łyżki stołowe majonezu
  • 1 łyżka stołowa sosu chili
  • 50 g suszonych żurawin


1. Filety z piersi kurczaka opłukać i osuszyć. Doprawić solą. Podgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć filety przez 8-10 minut. Pozostałą ilość oleju zmieszać z cukrem i pieprzem, a następnie skropić nim filety. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.

2. Chleb tostowy delikatnie opiec. Rukolę opłukać i rozdzielić. Sałatę lodową pokroić i opłukać. Żurawiny pokroić. Zmieszać ze sobą majonez, żurawiny i sos chili.

3. Filet z piersi kurczaka pokroić. 4 kromki chleba posmarować majonezem z żurawinami, a następnie nałożyć rukolę i sałatę lodową. Filety umieścić na sałacie i przykryć pozostałymi kromkami. Delikatnie ścisnąć i przekroić kanapki po przekątnej na trójkąty.

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 380 kcal  / 1589 kJ
Białko: 22,6 g
Tłuszcz: 15,4 g
Węglowodany: 38 g




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat