Kanapki Bhan Mi z wieprzowiną, piklowanymi warzywami i ziołami

Przepis na kanapki Bhan Mi z wieprzowiną, piklowanymi warzywami i ziołami.
Moja wersja jednej z najsmaczniejszych kanapek, jakie kiedykolwiek jadłem. Dodałem odrobinę sosu Maggi, podłapałem to od ulicznych sprzedawców w Wietnamie; bardzo dobrze współgra z innymi smakami.

Można go łatwo dostać w sklepach z azjatycką żywnością, więc zachęcam do kupna.

Poziom trudności: średni
Oczekiwanie: 7 h
Gotowanie: 5 minut
Liczba porcji: 6

Składniki

Wieprzowina:

  • 3 ząbki czosnku, obrane
  • 2,5cm imbiru, obranego i posiekanego
  • ½ łyżeczki białego pieprzu, ziarnistego
  • 2 duże garści świeżych liści kolendry z łodygami
  • 4 cebulki ze szczypiorkiem, drobno posiekane
  • 2 łyżki stołowe sosu rybnego (najlepiej wietnamskiego)
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 500g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na długie cienkie paski
  • olej arachidowy, do smarowania (w razie konieczności)


Piklowane warzywa:

  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka stołowa drobnego cukru
  • 3 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 1 mała czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 2 marchewki, obrane i starte na wstążki (najlepiej obieraczką)
  • 1 ogórek, starty na wstążki (najlepiej obieraczką)


Majonez z chili i kolendrą:

  • 1 łagodna zielona papryczka chili, przekrojona, nasiona usunięte
  • 1 mała garść świeżych liści kolendry
  • 120g majonezu
  • odrobina świeżo wyciśniętego soku z limonki


Kanapki:

  • 6 małych bagietek (petit pains)
  • kilka kropel sosu Maggi (opcja)
  • 3-4 liście sałaty lodowej, porwane
  • 1 łagodna czerwona papryczka chili, drobno pokrojona (opcja)
  • (cebulka pokrojona, do podania)


Przygotowanie
Żeby przygotować wieprzowinę, w moździerzu rozgnieć czosnek, imbir, pieprz, liście kolendry z łodygami, cebulę – ugniataj, aż powstanie gładka pasta. Dodaj sos rybny oraz miód i dobrze wymieszaj. Włóż mięso do miski i dodaj ¾ pasty, resztę zostaw na później.
Aby zrobić piklowane warzywa, rozpuść sól i cukier w occie ryżowym, następnie dodaj marchewkę oraz ogórka. Odstaw na minimum 20 minut w temperaturze pokojowej.
Aby zrobić majonez z chili i kolendrą, zmiksuj majonez z chili i kolendrą. Przenieś do miski i wmieszaj sok z limonki, następnie wstaw do lodówki, aż będzie potrzebny.
Gdy wieprzowina się zamarynuje (najlepiej przez całą noc) nadziej plastry na patyczki do szaszłyków i odstaw na talerz.
Smaż wieprzowinę na dużym ogniu na patelni grillowej przez 2 minuty z każdej strony. Podczas smażenia smaruj resztą marynaty, tworząc kleistą powłokę.
Żeby zrobić kanapki, rozetnij pieczywo i posmaruj jedną stronę majonezem z chili i kolendrą a drugą skrop odrobiną sosu Maggi. Następnie dodaj poszarpaną sałatę lodową i odsączone, piklowane warzywa. Na wierzch połóż smażoną wieprzowinę i plastry zielonej papryczki. Kanapki należy jeść od razu, póki mięso jest ciepłe, a warzywa zimne.

Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat