Cztery regiony na trzech kontynentach odpowiadają za światową produkcję kawy. Możliwość spożywania naparu z kofeiną zawdzięczamy plantatorom z Afryki, Azji, Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Ze względu na potrzebę utrzymania odpowiednich warunków do produkcji ziaren, tylko nieliczne państwa są w stanie zapewniać jakościową kawę. Wśród profesjonalistów, mówi się o “pasie kawy”, który przebiega wzdłuż równika. Z występowaniem geograficznym kawy, łączy się nie tylko ekonomia i logistyka, ale przede wszystkim profil smakowy.
Ziarna pochodzące z krajów równikowych Ameryki Południowej stanowią prawdziwą klasykę w świecie kawy. To gatunki o najbardziej uniwersalnym charakterze. Smak kawy z tego regionu jest lekko słodki, o niewielkiej kwasowości. Eksperci są w stanie odnaleźć w niej bogactwo smakowe w postaci nut czekolady, karmelu, a nawet orzechów. Jednym z najbardziej popularnych gatunków jest kawa z Brazylii, o łagodnym i klasycznym smaku, nadająca się do picia o każdej porze dnia. Zawiera umiarkowane nuty kwasowości. Ziarna kawy z kontynentu amerykańskiego to nie tylko Brazylia, ale także Kolumbia czy chociażby Peru. Z kolei plantacje kawy z Ameryki Środkowej to symbol zdecydowanych nut smakowych. Słodki smak tytoniu, orzechów czy nawet owoców, zamknięty jest w ziarnach z Gwatemali, Meksyku czy Panamy. To właśnie kawa z Panamy jest jedną z najbardziej niedocenianych, o niekwestionowanych walorach smakowych.
Uprawy kawy w Afryce mają doskonałe warunki atmosferyczne, a co za tym idzie, ziarna są bogate w różnorodne i bardzo złożone profile smakowe. Z pewnością, kawa z Afryki posiada większą kwasowość, jednak zawiera nuty owocowe: jagody, cytryny, porzeczki czy nawet limonki. Wiodą tutaj produkty z Kenii, Etiopii czy Zimbabwe. Złożoność profili smakowych sprawia, że kawy te nadają się doskonale do mieszanek do parzenia espresso, ale także jako wyszukane i wyselekcjonowane single.
Po drugiej stronie bieguna smakowego plasuje się nieco inny smak parzenia kawy. To ziarna pochodzące Laosu, Wietnamu, Chin, a przede wszystkim Indii. Smak naparu z tychże ziaren jest nieco cięższy, a wyczuwalne są nuty gorzkiej czekolady, palonego karmelu, drewna, a także różnorodnych przypraw. Kawa pochodząca z Azji to przede wszystkim produkt dla koneserów intensywnych i zdecydowanych, a nawet lekko gorzkawych czy pikantnych smaków. Dlatego też, kawa z Azji stawiana jest w kontrze do umiarkowanych,
wysublimowanych i słodkawych smaków ziaren z Ameryki Południowej, chociażby charakteryzującej się bogatym smakiem kawy z Kolumbii. Aktualnie, produkty pochodzące z dalekiej Azji, zawierają coraz więcej nut owocowych, takich jak wiśnie czy truskawki.