Kawa z różnych regionów świata

Kawa z różnych regionów świata - która najlepsza?
Niezwykłe nuty smakowe i aromatyczne, wyczuwalne w ziarnach z poszczególnych regionów świata są związane ze zróżnicowaniem geograficznym plantacji kawy.

Cztery regiony na trzech kontynentach odpowiadają za światową produkcję kawy. Możliwość  spożywania naparu z kofeiną zawdzięczamy plantatorom z Afryki, Azji, Ameryki Środkowej  i Ameryki Południowej. Ze względu na potrzebę utrzymania odpowiednich warunków do  produkcji ziaren, tylko nieliczne państwa są w stanie zapewniać jakościową kawę. Wśród  profesjonalistów, mówi się o “pasie kawy”, który przebiega wzdłuż równika. Z  występowaniem geograficznym kawy, łączy się nie tylko ekonomia i logistyka, ale przede  wszystkim profil smakowy.

Uniwersalny smak Ameryki

Ziarna pochodzące z krajów równikowych Ameryki Południowej stanowią prawdziwą klasykę  w świecie kawy. To gatunki o najbardziej uniwersalnym charakterze. Smak kawy z tego  regionu jest lekko słodki, o niewielkiej kwasowości. Eksperci są w stanie odnaleźć w niej  bogactwo smakowe w postaci nut czekolady, karmelu, a nawet orzechów. Jednym z najbardziej  popularnych gatunków jest kawa z Brazylii, o łagodnym i klasycznym smaku, nadająca się do  picia o każdej porze dnia. Zawiera umiarkowane nuty kwasowości. Ziarna kawy z kontynentu  amerykańskiego to nie tylko Brazylia, ale także Kolumbia czy chociażby Peru. Z kolei  plantacje kawy z Ameryki Środkowej to symbol zdecydowanych nut smakowych. Słodki smak  tytoniu, orzechów czy nawet owoców, zamknięty jest w ziarnach z Gwatemali, Meksyku czy  Panamy. To właśnie kawa z Panamy jest jedną z najbardziej niedocenianych, o  niekwestionowanych walorach smakowych.

Złożoność Afryki

Uprawy kawy w Afryce mają doskonałe warunki atmosferyczne, a co za tym idzie, ziarna są  bogate w różnorodne i bardzo złożone profile smakowe. Z pewnością, kawa z Afryki posiada  większą kwasowość, jednak zawiera nuty owocowe: jagody, cytryny, porzeczki czy nawet  limonki. Wiodą tutaj produkty z Kenii, Etiopii czy Zimbabwe. Złożoność profili smakowych  sprawia, że kawy te nadają się doskonale do mieszanek do parzenia espresso, ale także jako  wyszukane i wyselekcjonowane single.

Niedocenione ziarna z Azji

Po drugiej stronie bieguna smakowego plasuje się nieco inny smak parzenia kawy. To ziarna  pochodzące Laosu, Wietnamu, Chin, a przede wszystkim Indii. Smak naparu z tychże ziaren  jest nieco cięższy, a wyczuwalne są nuty gorzkiej czekolady, palonego karmelu, drewna, a  także różnorodnych przypraw. Kawa pochodząca z Azji to przede wszystkim produkt dla  koneserów intensywnych i zdecydowanych, a nawet lekko gorzkawych czy pikantnych  smaków. Dlatego też, kawa z Azji stawiana jest w kontrze do umiarkowanych,

wysublimowanych i słodkawych smaków ziaren z Ameryki Południowej, chociażby  charakteryzującej się bogatym smakiem kawy z Kolumbii. Aktualnie, produkty pochodzące z  dalekiej Azji, zawierają coraz więcej nut owocowych, takich jak wiśnie czy truskawki.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat