Kładzie się placek na grillu, na to idzie banan lub inny owoc dnia, który owijamy ciastem. Tu moja wersja tego dania z wykorzystaniem ciasta na pancakes.
Poziom trudności: prosty
Czas: ¼ h
Liczba porcji: 4
Składniki
Pancakes:
Sos karmelowy:
Skarmelizowane banany:
Przygotowanie
Aby zrobić ciasto na pancakes, wsyp mąkę i sól do miski, zrób w środku wgłębienie. Wbij jajka w zagłębienie, następnie wlej trochę mleka i połowę masła. Zaczynaj mieszać od środka, powoli nanosząc mąkę na jajka, mleko i stopione masło. Gdy cała mąka zostanie wmieszana, ugniataj ciasto, aż otrzymasz gładką pastę, następnie stopniowo wmieszaj resztę mleka.
Aby zrobić sos karmelowy, włóż masło i złoty syrop do małego garnka i zagotuj. Zredukuj ogień i gotuj przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia.
Obtocz banany w cukrze i stop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj przekrojone banany i smaż je z obu stron, aż do uzyskania złocistej barwy. Przenieś na talerz i dodaj odrobinę soku z limonki.
Wytrzyj patelnię i wstaw na średni ogień, następnie natrzyj odrobiną pozostałego stopionego masła. Dodaj chochlę ciasta i kręć patelnią, aż ciasto całkowicie pokryje jej spód.
Smaż pancakes po 1-2 minut z jednej strony, następnie obróć je, zredukuj ogień na mały i nałóż na każdy placek dwa kawałki skarmelizowanych bananów oraz odrobinę skondensowanego mleka. Posyp wiórkami kokosowymi i zawiń, tworząc pakiecik. Obróć i smaż przez kilka minut, obracając co 30 sekund. Przenieś na talerz na czas smażenia następnych. Składników powinno wystarczyć na cztery placki.
Połóż każdy pakiecik na podgrzanym talerzu i pokrój na małe kwadraty, następnie polej odrobiną sosu karmelowego i posyp sezamem. Resztę sosu można podać oddzielnie.
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa