Kokosowe pancakes z bananem i sezamem

Przepis na kokosowe pancakes z bananem i sezamem.
Po raz pierwszy spotkałem się z tym daniem w wykonaniu ulicznego sprzedawcy, smażącego owoce na grillu o szerokości dwóch stóp. Zaczyna się od kuli ciasta, którą ubija się do grubości papieru.

Kładzie się placek na grillu, na to idzie banan lub inny owoc dnia, który owijamy ciastem. Tu moja wersja tego dania z wykorzystaniem ciasta na pancakes.

Poziom trudności: prosty
Czas: ¼ h
Liczba porcji: 4

Składniki

Pancakes:

  • 100g zwykłej mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 300ml mleka
  • 2 łyżki stołowe stopionego masła


Sos karmelowy:

  • 75g masła
  • 100g złotego syropu (sam syrop jest trudno dostępny w Polsce. Można go jednak wykonać samodzielnie  należy gotować cukier z wodą, aż cukier się skarmelizuje. Do gorącego syropu dodać wrzącą wodę, sypki cukier i sok z cytryny. Całość zagotować.)


Skarmelizowane banany:

  • 8 bananów, obranych i przekrojonych na pół  wzdłuż
  • 2 łyżki stołowe drobnego cukru
  • 25g masła
  • ½ limonki
  • 4 łyżki stołowe słodzonego skondensowanego mleka
  • 4 łyżki stołowe wiórków kokosowych
  • 1 łyżka stołowa prażonego sezamu, do dekoracji


Przygotowanie
Aby zrobić ciasto na pancakes, wsyp mąkę i sól do miski, zrób w środku wgłębienie. Wbij jajka w zagłębienie, następnie wlej trochę mleka i połowę masła. Zaczynaj mieszać od środka, powoli nanosząc mąkę na jajka, mleko i stopione masło. Gdy cała mąka zostanie wmieszana, ugniataj ciasto, aż otrzymasz gładką pastę, następnie stopniowo wmieszaj resztę mleka.
Aby zrobić sos karmelowy, włóż masło i złoty syrop do małego garnka i zagotuj. Zredukuj ogień i gotuj przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia.
Obtocz banany w cukrze i stop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj przekrojone banany i smaż je z obu stron, aż do uzyskania złocistej barwy. Przenieś na talerz i dodaj odrobinę soku z limonki.
Wytrzyj patelnię i wstaw na średni ogień, następnie natrzyj odrobiną pozostałego stopionego masła. Dodaj chochlę ciasta i kręć patelnią, aż ciasto całkowicie pokryje jej spód.
Smaż pancakes po 1-2 minut z jednej strony, następnie obróć je, zredukuj ogień na mały i nałóż na każdy placek dwa kawałki skarmelizowanych bananów oraz odrobinę skondensowanego mleka. Posyp wiórkami kokosowymi i zawiń, tworząc pakiecik. Obróć i smaż przez kilka minut, obracając co 30 sekund. Przenieś na talerz na czas smażenia następnych. Składników powinno wystarczyć na cztery placki.
Połóż każdy pakiecik na podgrzanym talerzu i pokrój na małe kwadraty, następnie polej odrobiną sosu karmelowego i posyp sezamem. Resztę sosu można podać oddzielnie.

Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat