Dania francuskie cenione są na całym świecie i stanowią ważne dziedzictwo kulturowe Francji. Potrawy dopracowane są w każdym calu, być może dlatego kuchnia francuska jawi się jako delikatna, lekka, wysublimowana i fantazyjna Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Charakterystyczne dla kuchni francuskiej potrawy są bardzo zróżnicowane regionalnie. W Bretanii i Normandii dużą popularnością cieszy się flamandzkie danie o nazwie potjevlesh, czyli gulasz z różnych gatunków mięsa. Rejon ten słynie również ze znakomicie przyrządzonych muli i przegrzebków. Centralna Francja to kolebka rozmaitych gatunków chleba zajadanych z dodatkiem rodzynków, soli a nawet koziego sera. Region wschodni (m.in. Alzacja i Lotaryngia) to królestwo szampana, tarty cebulowej oraz mięsnych dań inspirowanych kuchnią niemiecką. Obszary Prowansji i Langwedocji na południu kraju to raj dla miłośników lekkich potraw warzywnych z dodatkiem owoców morza. Ma na to wpływ klimat pełen słońca, a dania z tego regionu zbliżone są do kuchni śródziemnomorskiej.
Francuzi lubią wszelkiego rodzaju pieczywo oraz wypieki – jedną z takich przekąsek jest pszenna bagietka, która urzeka swoją prostotą i wszechstronnością. Innym dobrze znanym wypiekiem jest maślany croissant, czyli podstawowy element francuskiego śniadania. Nie sposób nie wspomnieć o popularnych w kuchni francuskiej pasztecikach z ciasta francuskiego, czyli płatach cieniutkiego ciasta wielokrotnie rozwałkowanego z masłem i dobrze chłodzonego.
Bez wątpienia Francję można nazwać kolebką sera – to właśnie tam produkuje się go najwięcej, bo aż 500 gatunków! Większość powstaje na bazie pilnie strzeżonych receptur. Natomiast każdy region może pochwalić się takimi flagowymi specjałami. Do najpopularniejszych z nich zaliczają się: camembert, brie oraz z owczego mleka roquefort. Zazwyczaj serwuje się na półmiskach, a obok nich powinny znaleźć się orzechy, winogrona i suszone owoce, a także obowiązkowo bagietka i lampka czerwonego wina.
Z czego jeszcze słynie Francja? Oczywiście z produkcji win i szampanów. To właśnie te trunki przyciągają do tego kraju turystów z każdego zakątka świata. Tajemnicą wyjątkowości smaku francuskich win jest korzystny skład gleby oraz odpowiednie warunki atmosferyczne. Najlepsze wina pochodzą z rejony Burgundii, gdzie są bardzo cenione przez smakoszy, ale potrafią osiągnąć zawrotne ceny.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com