Kuchnia francuska

Kuchnia francuska – zaskakuje swoją wytwornością i elegancją.
Francja kojarzy się z elegancją, luksusem i wytwornością. Nic dziwnego, że kuchnia tego kraju słynie z wyszukanych smaków i niespotykanych połączeń kulinarnych.

Dania francuskie cenione są na całym świecie i stanowią ważne dziedzictwo kulturowe Francji. Potrawy dopracowane są w każdym calu, być może dlatego kuchnia francuska jawi się jako delikatna, lekka, wysublimowana i fantazyjna Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?

Charakterystyczne dla kuchni francuskiej potrawy są bardzo zróżnicowane regionalnie. W  Bretanii i Normandii dużą popularnością cieszy się flamandzkie danie o nazwie potjevlesh, czyli gulasz z różnych gatunków mięsa. Rejon ten słynie również ze znakomicie przyrządzonych muli i przegrzebków. Centralna Francja to kolebka rozmaitych gatunków chleba zajadanych z dodatkiem rodzynków, soli a nawet koziego sera. Region wschodni (m.in. Alzacja i Lotaryngia) to królestwo szampana, tarty cebulowej oraz mięsnych dań inspirowanych kuchnią niemiecką. Obszary Prowansji i Langwedocji na południu kraju to raj dla miłośników lekkich potraw warzywnych z dodatkiem owoców morza. Ma na to wpływ klimat pełen słońca, a dania z tego regionu zbliżone są do kuchni śródziemnomorskiej.

Francuzi lubią wszelkiego rodzaju pieczywo oraz wypieki – jedną z takich przekąsek jest pszenna bagietka, która urzeka swoją prostotą i wszechstronnością. Innym dobrze znanym wypiekiem jest maślany croissant, czyli podstawowy element francuskiego śniadania. Nie sposób nie wspomnieć o popularnych w kuchni francuskiej pasztecikach z ciasta francuskiego, czyli płatach cieniutkiego ciasta wielokrotnie rozwałkowanego z masłem i dobrze chłodzonego.

Bez wątpienia Francję można nazwać kolebką sera – to właśnie tam produkuje się go najwięcej, bo aż 500 gatunków! Większość powstaje na bazie pilnie strzeżonych receptur. Natomiast każdy region może pochwalić się takimi flagowymi specjałami. Do najpopularniejszych z nich zaliczają się: camembert, brie oraz z owczego mleka roquefort. Zazwyczaj serwuje się na półmiskach, a obok nich powinny znaleźć się orzechy, winogrona i suszone owoce, a także obowiązkowo bagietka i lampka czerwonego wina.

Z czego jeszcze słynie Francja? Oczywiście z produkcji win i szampanów. To właśnie te trunki przyciągają do tego kraju turystów z każdego zakątka świata. Tajemnicą wyjątkowości smaku francuskich win jest korzystny skład gleby oraz odpowiednie warunki atmosferyczne. Najlepsze wina pochodzą z rejony Burgundii, gdzie są bardzo cenione przez smakoszy, ale potrafią osiągnąć zawrotne ceny.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat