Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska - na kulinarnym szlaku kultur.
Kuchnia gruzińska zyskuje coraz większą popularność. Świadczy o tym rosnąca liczba pojawiających się restauracji i piekarni serwujących jedzenie pochodzące z tego kraju. Nie ma co się dziwić, ponieważ kuchnia gruzińska jest pyszna.

Kto raz spróbuje tych smakołyków, nigdy nie zapomni ich wyjątkowego smaku. Potrawy kuchni gruzińskiej powstają na bazie naturalnych produktów; są pożywne i bardzo aromatyczne. To właśnie w kuchni gruzińskiej można odnaleźć wpływy wielu kultur, przede wszystkim Orientu. Gruzja jest krajem górzystym położonym nad Morzem Czarnym. Trudne ukształtowanie terenu i zróżnicowanie etniczne oraz klimat sprawiły, że podzielony jest na różniące się od siebie regiony. To z kolei ma odzwierciedlenie w kulturze kulinarnej, ponieważ kuchnia gruzińska jest połączeniem różnorodności regionalnej.

Gruzini nie wyobrażają sobie dnia bez spożycia dania mięsnego, dlatego też potrawy gruzińskie obfitują w różnego rodzaju mięsa. Tradycyjną kuchnię gruzińską można podzielić na wschodnią i zachodnią. Kuchnia zachodnia pozostawała pod silnym wpływem Turcji, dlatego też najczęściej dania przygotowuje się z drobiu (indyka i kurczaka). Jako chleb jada się kukurydziane tortille nazywane machadi, które łączy się z serem sulungi. To właśnie na Zachodzie kraju jada się bardzo dużo sera z gatunku imeruli i wspomnianego sulungi. Z kolei kuchnia wschodnia rozwijała się pod wyraźnym wpływem Iranu. W tamtym rejonie potrawy przygotowywane są z wołowiny i jagnięciny, a chleb wypiekany jest z mąki pszennej. Natomiast gruzińska stolica to połączenie obu kuchni w swojej najlepszej odsłonie.

W kuchni gruzińskiej dominują pomidory, papryka, bakłażany i fasola. W ciepłym słońcu dojrzewają także soczyste arbuzy, figi, granaty, cytrusy, melony i winogrona, z których produkuje się pyszne wino. Ważne miejsce w tamtejszej kuchni zajmują orzechy włoskie, z których przygotowuje się przepyszne pasty i nadziewa się nią tradycyjne dania i przekąski. Natomiast na pastwiskach w wysokich górach hoduje się bydło, czyli stamtąd pochodzi świeże i soczyste mięso: baranina, wieprzowina, wołowina, jagnięcina. Zbocza gór i tereny nizinne to doskonałe miejsce na uprawę warzyw i owoców. Lasy obfitują w dziczyznę, a rzeki i jeziora w ryby.

Prawdziwym hitem kulinarnym bez wątpienia są dwie potrawy: chaczapuri i chinkali. Chaczapuri to zapiekany placek nadziewany serem stanowi najpopularniejsze gruzińskie danie; podaje się go w różnych wariacjach, w zależności od regionu. Natomiast chinkali to swego rodzaju lokalne pierożki - sakiewki z mięsnym, serowym, grzybowym lub warzywnym nadzieniem, a w środku zaś znajduje się rosół. Ale Gruzja nie słynie tylko z jedzenia, bo mieszkańcy tego kraju mogą poszczycić się także znakomitymi winami. Gruzini mają powody do dumy, jeśli chodzi o ich kuchnię.   

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat