Kto raz spróbuje tych smakołyków, nigdy nie zapomni ich wyjątkowego smaku. Potrawy kuchni gruzińskiej powstają na bazie naturalnych produktów; są pożywne i bardzo aromatyczne. To właśnie w kuchni gruzińskiej można odnaleźć wpływy wielu kultur, przede wszystkim Orientu. Gruzja jest krajem górzystym położonym nad Morzem Czarnym. Trudne ukształtowanie terenu i zróżnicowanie etniczne oraz klimat sprawiły, że podzielony jest na różniące się od siebie regiony. To z kolei ma odzwierciedlenie w kulturze kulinarnej, ponieważ kuchnia gruzińska jest połączeniem różnorodności regionalnej.
Gruzini nie wyobrażają sobie dnia bez spożycia dania mięsnego, dlatego też potrawy gruzińskie obfitują w różnego rodzaju mięsa. Tradycyjną kuchnię gruzińską można podzielić na wschodnią i zachodnią. Kuchnia zachodnia pozostawała pod silnym wpływem Turcji, dlatego też najczęściej dania przygotowuje się z drobiu (indyka i kurczaka). Jako chleb jada się kukurydziane tortille nazywane machadi, które łączy się z serem sulungi. To właśnie na Zachodzie kraju jada się bardzo dużo sera z gatunku imeruli i wspomnianego sulungi. Z kolei kuchnia wschodnia rozwijała się pod wyraźnym wpływem Iranu. W tamtym rejonie potrawy przygotowywane są z wołowiny i jagnięciny, a chleb wypiekany jest z mąki pszennej. Natomiast gruzińska stolica to połączenie obu kuchni w swojej najlepszej odsłonie.
W kuchni gruzińskiej dominują pomidory, papryka, bakłażany i fasola. W ciepłym słońcu dojrzewają także soczyste arbuzy, figi, granaty, cytrusy, melony i winogrona, z których produkuje się pyszne wino. Ważne miejsce w tamtejszej kuchni zajmują orzechy włoskie, z których przygotowuje się przepyszne pasty i nadziewa się nią tradycyjne dania i przekąski. Natomiast na pastwiskach w wysokich górach hoduje się bydło, czyli stamtąd pochodzi świeże i soczyste mięso: baranina, wieprzowina, wołowina, jagnięcina. Zbocza gór i tereny nizinne to doskonałe miejsce na uprawę warzyw i owoców. Lasy obfitują w dziczyznę, a rzeki i jeziora w ryby.
Prawdziwym hitem kulinarnym bez wątpienia są dwie potrawy: chaczapuri i chinkali. Chaczapuri to zapiekany placek nadziewany serem stanowi najpopularniejsze gruzińskie danie; podaje się go w różnych wariacjach, w zależności od regionu. Natomiast chinkali to swego rodzaju lokalne pierożki - sakiewki z mięsnym, serowym, grzybowym lub warzywnym nadzieniem, a w środku zaś znajduje się rosół. Ale Gruzja nie słynie tylko z jedzenia, bo mieszkańcy tego kraju mogą poszczycić się także znakomitymi winami. Gruzini mają powody do dumy, jeśli chodzi o ich kuchnię.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com