Kuchnia hiszpańska specjalizuje się w regionalnych przysmakach bazujących na produktach typowych dla kuchni śródziemnomorskiej. Dania cechuje prostota, ale za to potrawy są wyjątkowo smaczne i bardzo aromatyczne. Najczęściej używanymi składnikami jest ryż, pomidory, ryby, owoce morza, papryka, oliwki, cebula, oliwa, migdały oraz wino. W Hiszpanii bardzo cenią wszelkiego rodzaju sosy, które podkreślają smak potraw, a także używają dużo ziół i przypraw: tymianku, oregano, kolendry, wędzonej papryki, cynamonu i szafranu. Dostęp do Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego sprawia, że Hiszpanie mają pod dostatkiem świeże ryby i owoce morza. Wykorzystuje się je w kuchni, która zna bardzo dużo przepisów na dnia z ryb, ośmiornic, krewetek, kalmarów, małż czy wodorostów.
Temperatury panujące w Hiszpanii sprzyjają uprawie południowych owoców i warzyw, takich jak cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory. Hiszpania słynie z produkcji wina i oliwek, które znane i doceniane są na całym świecie. Warunki klimatyczne i geograficzne sprzyjają także hodowli bydła i owiec. Tamtejsi hodowcy wytwarzają najwyższej jakości produkty, jakimi są sery oraz mięso. Charakterystyczne dla Hiszpanii są pikantne wędliny, a także mięso jagnięce i królicze.
Bez wątpienia najsłynniejszym hiszpańskim daniem jest paella, ale tapas również konkurują o ten zaszczytny tytuł. Podstawą każdej paelli jest ryż i szafran, a w zależności od miejsca przygotowania - zawiera mięso, owoce morza i różnego rodzaju warzywa. Z kolei tapas to zimne lub ciepłe przekąski, najczęściej podawane do wina i piwa lub jako przystawka przed daniem głównym. Się m.in. oliwki, pikle, pokrojone sery, kiełbasy (surowe i smażone), smażone ryby i owoce morza, małe kanapki, a także smażone ziemniaki. Słynne hiszpańskie słynne churros podbijają świat. Są to paluszki z ciasta smażone na głębokim oleju serwowanych z gorącą czekoladą.
Potrawy kuchni hiszpańskiej są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i niskokaloryczne. Charakteryzują się prostotą wykonania, ale w smaku są obłędne. Hiszpanie bazują na świeżych i dobrych jakościowo składnikach, co wpływa na smak i aromat.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com