Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska – pełna smaków i aromatów.
Kuchnia hiszpańska jest bardzo urozmaicona oraz pełna różnych smaków i przypraw. Uważa się ją za najzdrowszą kuchnię świata. Na samą myśl o paelli, chirros z czekoladą czy tapas, kubki smakowe drżą z ekscytacji.

Kuchnia hiszpańska specjalizuje się w regionalnych przysmakach bazujących na produktach typowych dla kuchni śródziemnomorskiej. Dania cechuje prostota, ale za to potrawy są wyjątkowo smaczne i bardzo aromatyczne. Najczęściej używanymi składnikami jest ryż, pomidory, ryby, owoce morza, papryka, oliwki, cebula, oliwa, migdały oraz wino. W Hiszpanii bardzo cenią wszelkiego rodzaju sosy, które podkreślają smak potraw, a także używają dużo ziół i przypraw: tymianku, oregano, kolendry, wędzonej papryki, cynamonu i szafranu. Dostęp do Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego sprawia, że Hiszpanie mają pod dostatkiem świeże ryby i owoce morza. Wykorzystuje się je w kuchni, która zna bardzo dużo przepisów na dnia z ryb, ośmiornic, krewetek, kalmarów, małż czy wodorostów.

Temperatury panujące w Hiszpanii sprzyjają uprawie południowych owoców i warzyw, takich jak cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory. Hiszpania słynie z produkcji wina i oliwek, które znane i doceniane są na całym świecie. Warunki klimatyczne i geograficzne sprzyjają także hodowli bydła i owiec. Tamtejsi hodowcy wytwarzają najwyższej jakości produkty, jakimi są sery oraz mięso. Charakterystyczne dla Hiszpanii są pikantne wędliny, a także mięso jagnięce i królicze.

Bez wątpienia najsłynniejszym hiszpańskim daniem jest paella, ale tapas również konkurują o ten zaszczytny tytuł. Podstawą każdej paelli jest ryż i szafran,  a w zależności od miejsca przygotowania - zawiera mięso, owoce morza i różnego rodzaju warzywa. Z kolei tapas to zimne lub ciepłe przekąski, najczęściej podawane do wina i piwa lub jako przystawka przed daniem głównym. Się m.in. oliwki, pikle, pokrojone sery, kiełbasy (surowe i smażone), smażone ryby i owoce morza, małe kanapki, a także smażone ziemniaki. Słynne hiszpańskie słynne churros podbijają świat. Są to paluszki z ciasta smażone na głębokim oleju serwowanych z gorącą czekoladą.

Potrawy kuchni hiszpańskiej są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i niskokaloryczne. Charakteryzują się prostotą wykonania, ale w smaku są obłędne. Hiszpanie bazują na świeżych i dobrych jakościowo składnikach, co wpływa na smak i aromat.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat