Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska - mozaika smaków, zapachów i kolorów.
Dania kuchni indyjskiej charakteryzują się intensywnym smakiem, zapachem oraz kolorem – to prawdziwa mozaika wszystkich zmysłów. Na hinduskich talerzach znajdziemy dania o intensywnym aromacie korzennych przypraw, lekką pikantnością oraz dużą ilością warzyw. To prawdziwa gratka dla miłośników wyrazistych smaków.

Tym, co charakterystyczne jest dla kuchni indyjskiej, są aromatyczne przyprawy i to właśnie one nadają potrawą wyrazisty w smak. Nie są one jedynie dodatkiem smakowym, ale w zgodzie z ajurwedą mają także działanie lecznicze. Przyprawy pełnią jeszcze jedną, bardzo praktyczną funkcję – zapobiegają szybkiemu psuciu się jedzenia w wysokich temperaturach, które panują w Indiach. Najczęściej stosuje się typowe przyprawy indyjskie: pieprz, imbir, chili, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, czarnuszka, kozieradka, kurkuma, czosnek, kmin rzymski czy anyż. W kuchni indyjskiej występują także mieszanki przypraw, a najpopularniejszą z nich jest garam masala.

Indyjskie curry to najpopularniejsze danie kuchni indyjskiej. W gęstym sosie pływają kawałki mięsa - drobiu lub baraniny, ryb, owoców morza lub warzyw. O smaku samej potrawy decyduje właśnie sos. Najczęściej przygotowuje się go z mleka kokosowego i może być zagęszczany zmielonymi migdałami lub mielonymi orzechami nerkowca. Zazwyczaj curry jest pikantne, ale występuje także w wersji łagodnej, niemal słodkiej. Jeśli jesteśmy wegetarianami, to popularne dania tej kuchni można zamówić w wersji wegetariańskiej. Zdecydowanie warto otworzyć się na nowe doznania smakowe.

Jednak kuchnia indyjska to nie tylko curry. Inne wersje kurczaka są równie popularne, np. tandoori, tikka masala czy butter chicken. Każde indyjskie danie podawane jest z dodatkiem, zazwyczaj jest to ryż albo tradycyjne chlebki naan, ciapatti czy bhatura. Tak jak w wielu innych narodowych kuchniach, również indyjska posiada bogatą gamę deserów. Przygotowuje się je na bazie mleka lub innego nabiału: gulab jamun (smażone kulki z masy mlecznej), chałwa, kulfi (tradycyjne lody z mleka, cukru i kardamonu) oraz kheer (ryż na mleku z cukrem, kardamonem i migdałami). W kuchni indyjskiej popularnym napojem jest lassi – napój na bazie jogurtu, wody i przypraw, a jego najpopularniejszą wersją jest mango lassi. Kuchnia indyjska jest oryginalna i bardzo aromatyczna, dlatego nie każdy może być jej miłośnikiem.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat