Kuchnia japońska

Kuchnia japońska – kuchnia w zgodzie z naturą.
Kuchnia japońska kojarzona jest głównie za sprawą sushi. To właśnie ta potrawa rozsławiła kuchnię japońską na całym świecie. Jednak dania pochodzące z tego kraju są znacznie bardziej różnorodne i bogate.

Dominuje w niej duch prostoty, estetyki, a wszystkie składniki są świeże. Japońskie menu bazuje na rybach, owocach morza i warzywach. Dania kuchni japońskiej to prawdziwa rozkosz zarówno dla podniebienia, jak i dla oka. To jedna z najzdrowszych kuchni świata. To, co ją najbardziej charakteryzuje to niewielka ilość dań mięsnych. Mają na to wpływy buddyzmu, który pojawił się na wyspie około VII wieku n.e. Przez bardzo długi okres panował zakaz spożywania mięsa zwierząt nie tylko przez samych mnichów, ale także przez Japończyków. Zakaz ten dotyczył jednak mięsa ssaków, więc dozwolone było jedzenie ryb oraz innych morskich stworzeń, ale także dzikiego ptactwa.

W kuchni japońskiej do przygotowania potraw głównie wykorzystuje się ryż, tofu, grzyby shiitake i soję. Także owoce, takie jak: daidai, mikan, yuzu, persimmon, kasztan, gruszka Nashi, kabosu są nieodłączną częścią kuchni japońskiej. Kuchnia japońska nie może się także obejść od wszelkiego rodzaju glonów. Najpopularniejsze z nich to wakame, z których robi się zarówno sałatki, jak i sushi. Japończycy nie  używają wielu przypraw – wszystko dlatego, że stawia się na naturalność wszystkich produktów, które powinny zachować pierwotny smak. Wyjątkiem jest sos sojowy, który jest dodawany do większości dań oraz sake, czyli wino z ryżu.

Ze względu na sposób przyrządzania potraw japońskich, można je podzielić na kilka grup: dania niepoddawane obróbce cieplnej  (namasumono), dania gotowane  (nikomono), dania grillowane (teppanyak), dania pieczone na ruszcie  (yakimono), dania smażone (agemono), dania poddane procesowi fermentacji (sukemono), sałatki (sunomon), dania z ryżu (gohanmono) oraz sushi. Kuchnia japońska bazuje na świeżych rybach (tuńczyk, makrela, węgorz, langusta) i owocach morza, np. kalmarach, ośmiornicach czy krewetkach. To, że na talerzach najczęściej pojawiają się ryby, nie oznacza to, że Japończycy w ogóle nie jedzą mięsa. Jeśli decydują się na mięsny posiłek, najczęściej wybiorą wołowinę lub wieprzowinę, ale w niewielkich ilościach.

Kuchnia japońska to jedna z najzdrowszych kuchni świata. Potrawy są niskokaloryczne, ponieważ do ich przygotowania bardzo rzadko używa się np. oleju czy masła, a w procesie przygotowywania posiłków dodaje się stosunkowo niewiele przypraw, co pozwala na cieszenie się z czystego smaku składników. Natomiast przygotowanie i podanie japońskiego dania jest sztuką samą w sobie, ponieważ Japończycy bardzo dbają o estetykę na talerzu.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat