Potrawy kuchni meksykańskiej charakteryzują się wyrazistym, intensywnym, często ekstremalnie pikantnym smakiem. Podstawowymi składnikami kuchni meksykańskiej są: fasola, kukurydza i papryka. To właśnie z kukurydzy wypiekane są słynne tortille (placki kukurydziane), które stanowią absolutną bazę dań pochodzącego z tego kraju. Fasola po ugotowaniu i zmieleniu spożywana jest w postaci pasty, którą nadziewa się tortille, tamales i inne dania. Kuchnia meksykańska kojarzona jest także z awokado, nasionami chia, batatami, limonką czy dynią. Meksykanie nie gardzą także aromatycznymi przyprawami, wśród których króluje kolendra, rozmaryn czy kminek. Najpopularniejszą przyprawą kuchni meksykańskiej jest papryka chili. W samym kraju występuje ponad 90 odmian tego pikantnego warzywa. Różne stopnie ostrości poszczególnych gatunków decydują o specyficznych smakach potraw. Najbardziej popularne gatunki to: serrano, jalapeño, tabasco, habanero.
Niekwestionowanym numerem jeden meksykańskiej kuchni jest wspomniany już kukurydziany, płaski placek - tortilla. To podstawowy składnik wielu dań głównych, przekąsek, ale także jest osobnym dodatkiem innych potraw, takich jak taco, enchiladas, burrito, quesadilla czy chrupiące nachos. Meksykanie bardzo lubią wszelkiego rodzaju sosy, jak salsa, enchilada, guacamole, które dodaja do wszystkiego. Mieszkańcy Meksyku również mają swoją kawę. Popularna jest tam café de olla, czyli kawa z cynamonem i cukrem trzcinowym, a czasami też czekoladą, anyżem i skórką pomarańczową.
W Meksyku jedzenie ściśle powiązane jest z zabawą. Wszelkie fiesty i festyny to znakomita okazja do tego, by się pobawić, dobrze zjeść i spędzić miło czas w gronie najbliższej rodziny i przyjaciół. Warto wiedzieć, że w 2010 roku kuchnia meksykańska została umieszczona na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO jako pradawna, żywa kultura wspólnotowa.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com