Kuchnia tajska

Kuchnia tajska - feeria smaków i kolorów.
Potrawy pochodzące z Tajlandii zaskakują swoją lekkością i oryginalnością, a miłośnicy orientalnych smaków znajdą w niej wszystko, czego poszukują. Chociaż nie cieszy się tak dużą popularnością jak kuchnia chińska czy japońska, to zyskuje coraz większą grupę zwolenników.

Wyjątkowość kuchni tajskiej polega na tym,  że jest umiejętnie połączona z lokalnych i unikatowych składników z potrawami pochodzenia azjatyckiego i arabskiego – widać w niej wyraźne wpływy z Chin, Birmy, Laosu czy Indii. Pomimo tego, smak potraw kuchni tajskiej jest charakterystyczny i nie można go pomylić z żadną inna kuchnią.

W kuchni tajskiej ogromną rolę odgrywa ryż - ma on wręcz znaczenie religijne, symbolizuje bogactwo, szczęście oraz zdrowie. Pojawia się tam w wielu różnych odmianach i pod wieloma postaciami. Podobnie makaron odgrywa dużą rolę w kuchni tajskiej. Może być zbożowy, ryżowy lub sojowy. Stanowi podstawowy składniki dań z warzywami, mięsem, owocami morza i aromatycznymi przyprawami. Najczęściej jest gotowany i podsmażany z sosem i innymi składnikami na patelni typu wok.

Dania kuchni tajskiej - pad thai - podsmażane są we wspomnianym woku. Ich bazę stanowi makaron lub ryż z wieloma składnikami: warzywami, przyprawami i mięsem. Przepisów na pad thai jest tyle, ilu kucharzy przygotowujących to danie. Jednak najpopularniejszym pad thaiem jest makaron ryżowy smażony z rybą cukrem, orzechami i sokiem z limonki. Pad thai jest tradycyjnym daniem tej kuchni.

W potrawach tajskich ogromne znaczenie mają sosy, które serwuje się do ryżu, makaronu, mięsa, ryb, owoców morza i sałatek. Jednym z nich jest aromatyczny, ostry i wieloskładnikowy sos curry, który w Tajlandii jada się praktycznie codziennie. Również owoce morza są popularne w tamtejszych potrawach, a w szczególności skorupiaki jak krewetki czy homary. Dania często tworzone są z kurczaka, wieprzowiny oraz tofu, a większość z nich smaży się na oleju kokosowym.

W Tajlandii przywiązuje się dużą wagę do sposobu podawania potraw. Mieszkańcy tego kraju bardzo dbają o wizualny efekt na talerzu tak samo, jak i o ich smak. Tamtejsze potrawy ozdabiane są pięknymi i kolorowymi kwiatami oraz warzywami i owocami. Taki sposób serowania jedzenia nazywa się palace cuisine, ale warto wiedzieć, że  nie robią tego kucharze kuchni ulicznej i w gospodarstwach domowych.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat