Wyjątkowość kuchni tajskiej polega na tym, że jest umiejętnie połączona z lokalnych i unikatowych składników z potrawami pochodzenia azjatyckiego i arabskiego – widać w niej wyraźne wpływy z Chin, Birmy, Laosu czy Indii. Pomimo tego, smak potraw kuchni tajskiej jest charakterystyczny i nie można go pomylić z żadną inna kuchnią.
W kuchni tajskiej ogromną rolę odgrywa ryż - ma on wręcz znaczenie religijne, symbolizuje bogactwo, szczęście oraz zdrowie. Pojawia się tam w wielu różnych odmianach i pod wieloma postaciami. Podobnie makaron odgrywa dużą rolę w kuchni tajskiej. Może być zbożowy, ryżowy lub sojowy. Stanowi podstawowy składniki dań z warzywami, mięsem, owocami morza i aromatycznymi przyprawami. Najczęściej jest gotowany i podsmażany z sosem i innymi składnikami na patelni typu wok.
Dania kuchni tajskiej - pad thai - podsmażane są we wspomnianym woku. Ich bazę stanowi makaron lub ryż z wieloma składnikami: warzywami, przyprawami i mięsem. Przepisów na pad thai jest tyle, ilu kucharzy przygotowujących to danie. Jednak najpopularniejszym pad thaiem jest makaron ryżowy smażony z rybą cukrem, orzechami i sokiem z limonki. Pad thai jest tradycyjnym daniem tej kuchni.
W potrawach tajskich ogromne znaczenie mają sosy, które serwuje się do ryżu, makaronu, mięsa, ryb, owoców morza i sałatek. Jednym z nich jest aromatyczny, ostry i wieloskładnikowy sos curry, który w Tajlandii jada się praktycznie codziennie. Również owoce morza są popularne w tamtejszych potrawach, a w szczególności skorupiaki jak krewetki czy homary. Dania często tworzone są z kurczaka, wieprzowiny oraz tofu, a większość z nich smaży się na oleju kokosowym.
W Tajlandii przywiązuje się dużą wagę do sposobu podawania potraw. Mieszkańcy tego kraju bardzo dbają o wizualny efekt na talerzu tak samo, jak i o ich smak. Tamtejsze potrawy ozdabiane są pięknymi i kolorowymi kwiatami oraz warzywami i owocami. Taki sposób serowania jedzenia nazywa się palace cuisine, ale warto wiedzieć, że nie robią tego kucharze kuchni ulicznej i w gospodarstwach domowych.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com