Kuchnia turecka

Kuchnia turecka - coś więcej, niż kebab.
Kuchnia turecka słynie z kebabów. Jednak przez wielu smakoszy uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Uplasowała się na wysokiej pozycji, jeśli chodzi o jej popularność.

Trudno się dziwić, bo kto z nas nie słyszał o tureckim kebabie czy słodkiej baklawie? Kuchnia turecka to coś znacznie więcej, niż wspomniany kebab - regionalne dania i lokalne smakołyki wciąż nie są przez nas doceniane. Ogromne bogactwo aromatów i składników sprawia, że każdy znajdzie w tej kuchni coś dla siebie.

Kuchnia turecka inspiruje się wielowiekowymi tradycjami. Wiele dań nawiązuje do tych z czasów istnienia Imperium Osmańskiego. To, co jest charakterystyczne to swoboda w łączeniu wszelkich smaków i składników. Ta różnorodność kuchni tureckiej zawdzięcza swojemu położeniu – to właśnie w Turcji stykają się tradycje kulinarne Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego. Turcja jest krajem samowystarczalnym, bogatym w różnorodne składniki. Nie brak tutaj świeżych, soczystych warzyw i owoców, a także aromatycznych przypraw. Natomiast oblewające Turcję z trzech stron wody Morza Czarnego, Egejskiego oraz Śródziemnego dostarczają smaczne ryby i owoce morza. Na terenach górzystych i wyżynnych wypasane są owce, z których pozyskuje się mleko na sery, ale także mięso – jagnięcinę i baraninę.

Kuchnia turecka nie jest skomplikowana i bazuje na prostych połączeniach. Istnieje powszechne przekonanie, że tureckie dania to jedynie kebab, falafel, hummus i baklawa. Faktycznie, te potrawy są najbardziej rozpoznawalne i łatwo dostępne. Niemalże na każdym rogu widnieją budki z kebabem do kupienia na wynos. Trudno się dziwić, bo mięso zawinięte w cienki placek znane jest chyba w każdym zakątku świata. Falafel to kotleciki z ciecierzycy lub bobu,  można powiedzieć, że są wegetariańską wersją kebabu. Hummus stosuje się jako dodatek do wielu dań lub smaruje nim pieczywo. Oryginalny smak pasty nadaje czosnek, rzymski kmin oraz oliwa i sok z cytryny. Natomiast baklawa to słodkie ciasto, które serwowane jest na deser. Jednak kuchnia turecka to coś dużo więcej niż te wymienione potrawy.

Turcy uwielbiają herbatę, którą pije się z małych szklanek o kształcie tulipanów. Jednak w ich kraju podawana jest jako bardzo słodki i mocny napój. Mocny napar rozcieńcza się wodą, słodzi i dopiero wtedy wypija. Narodowym trunkiem Turków jest raki, czyli lokalna wódka z dodatkiem anyżku o lekkim posmaku lukrecji.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat