Kuchnia Mołdawii

Kuchnia Mołdawii – Kopciuszek wśród europejskich sióstr
Narodowa kuchnia mołdawska wśród kucharzy spychana jest na dalszy plan. A tymczasem kryje ona w sobie całe bogactwo wykwintnych i niedrogich potraw, w których zakocha się każdy miłośnik gotowania.

Wizytówką Mołdawii jest mamałyga, czyli pyszne kukurydziane pierogi. To obowiązkowy element kuchni tych terenów. Je się ją palcami, zgodnie z tradycją nie możemy kroić jej nożem. Dodatkiem do tego dania może być roztopione masło lub aromatyczny ser.
Kolejną tradycją jest pieczenie ciasta z czystej mąki pszennej. Każda mołdawska gospodyni w inny sposób piecze takie pyszności. Główne rodzaje ciast to wiertucha i placinta. Wiertucha ma formę zapiekanego rulonu, placinta zaś to płaski placek, charakterystyczny również dla kuchni rosyjskiej. Ciekawostką jest to, że w Mołdawii nie używa się słodkiego ciasta. Za to farsz może być zarówno słony, jak i niesłony. Ulubione nadzienia tutejszych kucharek to kapusta, cebula, gotowane jajka, zioła i kozi ser. Jeżeli chodzi o słodkie dania to na mołdawskich stołach królują maślane i warstwowe ciasta, nugat, kandyzowane owoce, marmolada, a także zefir.

Z czym jeszcze kojarzy się Mołdawia? Oczywiście z wyśmienitymi winami. W kraju tym znajduje się wiele winnic, których właściciele zajmują się produkcją tych pysznych trunków. Wykorzystywane są one także w procesie przygotowywania potraw. Cukiernicy nasączają ciasta winami gronowymi. Poza tym mołdawskie słodkości często gotowane są w gęstym soku winogronowym, który pozostaje po wytworzeniu wina.

Podstawą kuchni mołdawskiej są warzywa. Tutaj spożywa się je w każdej możliwej postaci: solone, zapiekane, gotowane, smażone czy kiszone. Ulubione produkty mieszkańców to dynia, cebula, pomidory, ostra i słodka bułgarska papryka. Ciekawą propozycją są także dania z roślin strączkowych, jak na przykład zupy i purée z przesmażoną na maśle cebulą. A co z mięsem? Potrawy mięsne nie są tutaj popularne. Od czasu do czasu przygotowuje się jednak i takie dania. Najczęściej kucharze wybierają jagnięcinę, wieprzowinę lub drób i podają je z sosami. Zasada jest jedna: kwaśne sosy podaje się z tłustymi mięsami, a ostre i tłuste z dietetycznymi.

Mołdawskie zupy przypominają te z tradycji kaukaskiej, rosyjskiej i ukraińskiej. Do ich przygotowania używa się przede wszystkim bulionu warzywnego, warzyw, wielu przypraw i ziół. Zupy są ostre, podaje je się ze smażonymi warzywami lub mamałygą.

Kuchnia mołdawska może wnieść do naszych domów nowe kulinarne tchnienie. Mam nadzieję, że od dzisiaj na Waszych stołach często będą pojawiać się dania inspirowane Mołdawią. Dzięki temu do Waszych potraw na pewno nigdy nie wkradnie się nuda!

Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat