Kurkuma

Przyprawa Kurkuma Kamis.
Przyprawa nadająca potrawom apetyczną żółtą barwę.

Nazywana jest szafranem indyjskim. Marco Polo zanotował w czasie swej podróży do Chin, że uzyskiwana z kłączy przyprawa "barwą przypomina szafran i chociaż faktycznie zupełnie doń niepodobna, nadaje się równie dobrze do praktycznego zastosowania". Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Suszone kłącza kurkumy mają przyjemny aromat oraz korzenny, lekko gorzki smak. Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.

W domu natomiast nie powinno zabraknąć kurkumy od firmy Kamis, która to idealnie nadaje się do przyprawiania sosów, potraw z drobiu, zup kremowych i omletów. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor.

Ale to nie koniec. Kurkuma odpowiada nie tyko za doznania smakowe, ale jest również bardzo zdrowa. Substancje w niej zawarte mają działanie przeciwwirusowe oraz, przeciwbakteryjne. W przyszłości ma być ona wykorzystywana do leczenia różnych ciężkich chorób takich jak cukrzyca czy choroba Alzheimera.

Fot. Kamis
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat