Łosoś norweski – ciekawe pomysły na podanie tej ryby

Ciekawe pomysły na podanie łososia norweskiego.
Łosoś norweski to ryba pełna wartościowych składników odżywczych. Aby ją przyrządzić, nie trzeba posiadać wyjątkowych zdolności kulinarnych!

Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A, D i E, dużo minerałów oraz łatwo przyswajalne białko – łosoś norweski powinien znaleźć się w każdej diecie! Jeśli także chcesz, aby łosoś norweski zagościł na Twoim stole, sprawdź nasze przepisy! Przekonaj się, że nawet zdrowe posiłki mogą być pyszne i tanie.

Tagliatelle z wędzonym łososiem

Doskonały pomysł na wykwintny obiad, który jest jednocześnie łatwy i prosty w przygotowaniu. Posmakuje każdemu!

Składniki:

  • ok. 400 g wędzonego łososia
  • ok. 500 g pomidorków koktajlowych
  • 200 ml czarnych oliwek bez pestek
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • połowa cytryny
  • oregano
  • makaron tagliatelle

Wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Podgrzać oliwę na patelni. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chilli. Delikatnie podsmażyć, ciągle mieszając. Dodać pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i oliwki. Smażyć aż do miękkości. Dodać przyprawy – oregano, sól, pieprz i sok z cytryny. Odcedzony makaron przełożyć do patelni i wymieszać. Dodać łososia i posypać parmezanem.

Grillowane szaszłyki z łososia

Świetna propozycja na grilla, ale także można przyrządzić je w domowym piekarniku z grillem!

Składniki:

  • 1 polędwica z łososia
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 1 czerwona cebula
  • ok. 50 g ziemniaków
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżeczki wasabi
  • sól i pieprz
  • cytryna

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Łososia, dynię i cebulę pokrój na kawałki o podobnej wielkości. Nadziej na patyczki do szaszłyków. Obierz ziemniaki i pokrój je w łódeczki. Połóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą i sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Piecz w piekarniku aż do momentu, w którym będą miękkie i chrupiące. Wymieszaj śmietanę z wasabi. Umieść szaszłyki w piekarniku i grilluj, często je obracając, aż składniki będą miękkie. Serwuj z pieczonymi ziemniakami i dipem z wasabi.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat