Łosoś w karmelu z kleistym ryżem

Przepis na łososia w karmelu z kleistym ryżem.
Niezwykle proste danie z południowo-wschodniej Azji, zazwyczaj gotowane w glinianym garnku i podawane prosto na stół. Często używa się suma, ale z filetem z łososia jest również pyszne.

Kleisty i słodki sos karmelowy nabiera aromatu chili i imbiru. Koniecznie należy używać bardzo czystej patelni. Jeśli cukier zacznie się krystalizować, dodanie odrobiny wody powinno rozwiązać problem. Łososia podajemy z ciepłym ryżem i sporą dawką aromatycznego sosu karmelowego.

Poziom trudności: średni
Czas: ¼ h
Liczba porcji: 4

Składniki

  • 150g cukru
  • 100ml wody (50ml w zapasie, gdyby cukier się skrystalizował)
  • 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany
  • 3 łyżki stołowe sosu rybnego (najlepiej wietnamskiego)
  • 4 filety łososia, bez skóry
  • 2 bok choy (kapusty chińskie), przekrojone na pół
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 1 mały pęczek cebulki ze szczypiorkiem, drobno posiekanej i włożonej do zimnej wody
  • kleisty ryż do podania


Przygotowanie:
Wstaw dużą patelnię lub wok na średni ogień. Dodaj cukier i wodę. Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu zataczając patelnią kręgi, aż powstanie ciemny karmel. Nie mieszamy karmelu.
Dodaj czosnek, chili i imbir, wszystko dobrze wymieszaj. Wlej 50 ml wody oraz sos rybny i zagotuj. Dodaj filety łososia i bok choy, obracając je tak, aby sos pokrył je całkowicie.
Zredukuj ogień i gotuj przez kolejne 6 minut lub do czasu, aż łosoś będzie ugotowany. Zdejmij z ognia i udekoruj liśćmi kolendry oraz osuszoną z wody cebulką.
Podawaj natychmiast w podgrzanych miskach, z ciepłym, kleistym ryżem.

Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat