Doskonale smakują i same, i jako dodatek do koktajlów, sałatek czy dań mięsnych, ale warto też pamiętać, że w skórkach, które najczęściej lądują w koszu również kryje się ogromne bogactwo!
Banany (jako owoce) bardzo dobrze sprawdzają się przede wszystkim w diecie. Zawierają potas, witaminy i niezbędne do funkcjonowania składniki mineralne. Wspaniale wpływają na układ nerwowy, odporność, trawienie (doskonały lek na biegunkę!). Jednak ich fantastyczne właściwości kryją się nie tylko w samych owocach, ale i w ich skórkach.
- Wybielają zęby – wystarczy po codziennym umyciu zębów wziąć kawałek skórki od banana i nacierać nią zęby około dwóch minut. Czynność należy powtarzać codziennie, aż do osiągnięcia zamierzonego efektu.
- Są świetnym nawozem – skórkę od banana należy pociąć i włożyć do doniczki. Dla naszych roślin będzie to potężny zastrzyk witamin i mikroelementów.
- Usuwają kurzajki brodawki – wystarczy, że skórką od banana natrzemy obszar dotknięty zmianami i pozostawimy na noc. Zabieg należy powtarzać codziennie, ale podobno mniejsze zmiany mogą zostać zniwelowane już po pierwszym użyciu!
- Zastosowania w kuchni – skórki z odciętymi końcówkami świetnie sprawdzą się jako dodatek w kuchni indyjskiej. Jeżeli chcemy mieć aromatyczną herbatę lub aromatyczne curry koniecznie musimy dodać bananowej skórki!
- Usuwają zmarszczki – skórka od banana jest świetnym antyutleniaczem. Jeśli chcemy, aby nasza skóra na długie lata zachowała młody wygląd zmieszajmy żółtko i skórkę od banana oraz nałóżmy na pięć minut na twarz. Efekt gwarantowany!
- Pastują buty – natrzyj skórką skórzane obuwie, a zobaczysz efekty! Skórki od banana działają ja naturalna pasta na buty – chronią i nabłyszczają je.
- Redukują trądzik – wystarczy codziennie przez pięć minut nacierać trądzikową skórę skórką do banana aż do ustąpienia objawów.
Anna Stasiuk
(anna.stasiuk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com