Mąki bezglutenowe - rodzaje i zastosowanie

Rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych.
Mąka bezglutenowa stanowi bardzo cenny zamiennik mąki pszennej. Sięgają po nią przede wszystkim osoby, które nie tolerują glutenu, a także wiele osób, które stara się ograniczać udział pszenicy w diecie na rzecz innych zbóż lub alternatywnych produktów, m.in. z myślą o szczuplejszej sylwetce.

Po co nam mąka bezglutenowa?

Najważniejsze rodzaje mąki bezglutenowej

Jakie zastosowanie mają mąki bezglutenowe?

Po co nam mąka bezglutenowa?

Mąka bezglutenowa to szeroka kategoria różnych produktów mącznych, które łączy przede wszystkim to, że przygotowywana jest ze zbóż lub innych produktów, które nie zawierają glutenu. Jest to bezcenna alternatywa dla osób z celiakią, alergią na gluten, chorobami jelit, które nie mogą przyjmować produktów pszennych, a nie chcą jednocześnie rezygnować z tak pysznych dań, jak naleśniki, racuchy, placki czy gofry. Pamiętać także trzeba, że gluten występuje nie tylko w pszenicy, lecz także orkiszu, mamucie, płaskurce, życie, jęczmieniu.

Dzięki mące bezglutenowej możliwe jest przygotowanie tych wszystkich dań, a także wypiek pieczywa bez ryzyka pojawienia się przykrych dolegliwości. Wiele osób sięga także po mąkę, jak i inne produkty bezglutenowe ze względu na ich nieco niższą kaloryczność, a także brak sprzyjającej wzrostowi wagi (według niektórych) pszenicy. Pamiętać jednak trzeba, że autentycznym wskazaniem do sięgania po mąkę czy produkty bezglutenowe jest nietolerancja glutenu, która dotyka mniej więcej 1-6% populacji. Do całkowitego wykluczenia pszenicy dochodzi także przy celiakii, czyli chorobie trzewnej. We wszystkich innych przypadkach to jedynie wybór, bardzo zdrowy, ale jednak wybór a nie konieczność.

Najważniejsze rodzaje mąki bezglutenowej

Zdrowa żywność w sklepie naturalniezdrowe.pl to w dużej mierze żywność bezglutenowa. Wśród najpopularniejszych mąk tego typu należy wyróżnić:

  • mąkę owsianą, która ma sporo błonnika i różnego rodzaju antyoksydantów, a do tego świetnie wspiera usuwanie z organizmu metali ciężkich i niektórych toksyn, ma ciekawy orzechowy posmak; niestety bez zachowania specjalnego procesu produkcji może mieć w składzie gluten, dlatego warto zwracać uwagę na oznaczenia na opakowaniu;
  • mąkę gryczaną - stosunkowo jasna, neutralna w smaku, znaleźć możesz także odmiany ciemniejsze o gorzkawo-orzechowym posmaku;
  • mąkę kukurydzianą - o charakterystyczne żółtej barwie, z dużą ilością błonnika i antyoksydantów;
  • mąkę ryżową - z białego lub brązowego ryżu;
  • mąkę z amarantusa - o lekko mimistym smaku, bogata w minerały oraz kwas foliowy;
  • mąkę jaglaną - o lekko gorzkawej nucie;
  • mąkę migdałową - bardzo słodką i delikatną, stosowaną przede wszystkim do ciast i ciasteczek;
  • mąkę kokosową - którą można jeść bez odróbki termicznej;
  • mąkę kasztanową - o słodkawym, orzechowym zapachu;
  • mąkę z tapioki - bardzo popularną w kuchni Ameryki Południowej i Azji, ma niewiele kalorii.

Jakie zastosowanie mają mąki bezglutenowe?

Wiele osób może się zdziwić, ale mąki bezglutenowe są dość kaloryczne, poza mąką z tapioki. Jest to dość typowe dla produktów suchych. Mają jednak także sporo cennych właściwości, zawierają antyoksydanty, wiele witamin i minerałów. Z powodzeniem można je brakować jako zamiennik mąki pszennej. Z powodzeniem możesz z ich dodatkiem przygotować wiele domowych wypieków.
  • Do ciast, pieczywa czy makaronów świetnie nadaje się mąka owsiana i gryczana.
  • Tortillę przygotujesz z mąki kukurydzianej.
  • Ciasteczka upieczesz z mąki migdałowej.
  • Naleśniki z mąki owsianej lub migdałowej podbiły niejedno serce.

Do tego mąka kukurydziana może funkcjonować jako zagęstnik do zup i osób. Mąkę migdałową możesz dodać do płatków owsianych.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat