Mniszek lekarski i jego cenne właściwości

Właściwości mniszka lekarskiego.
Popularny mlecz może być również drogocenną rośliną o niezwykłych właściwościach.

Popularny mlecz, czyli mniszek lekarski, jest znany przez większość z nas jako chwast, który bardzo szybko się rozmnaża. Popularne „dmuchawce”, które powstają, gdy roślina przekwitnie dostarczają niebywałej zabawy, zarówno najmłodszym, jak i nieco starszym.

Mlecz uprawny?

Mniszek lekarski porasta nasze pola i łąki na całym świecie. Występuje on zarówno w Europie, Azji oraz Ameryce Południowej i Północnej. Charakteryzuje się trudnością w wytępieniu. Bardzo mocno zakorzenia się w ziemi, przez co całkowite jego usunięcie jest nie lada wyczynem. Poza tym rozsiewa się z nasion, które powstają w „dmuchawcach”. Dzięki tej metodzie rozmnażania, mniszek lekarski bardzo szybko rozprzestrzenia się na duże odległości. Jeszcze do niedawna, ta 20-sto centymetrowa roślina występowała w przyrodzie jedynie w stanie naturalnym. Jednak w ostatnich latach wzrosło zapotrzebowanie na nią, stad też w Europie Zachodniej powstają całe jej plantacje. Robi się tak głównie ze względu na liście i korzenie. Te pierwsze zbiera się wczesną wiosną, drugie – późną jesienią.


Zdrowy korzeń, a może cenniejsze liście?
Sam korzeń mniszka lekarskiego zawiera duże ilości m. in. garbników oraz insuliny. Ponadto może dostarczyć również sole mineralne, takie jak potas. Związek też znajduje się w liściach, ale w zdecydowanie mniejszych ilościach. Te charakterystyczne, długie i postrzępione liście zawierają także magnez, krzem oraz witaminę B i C. Zioło stosuje się przede wszystkim jako lek zwiększający wydzielanie żółci w chorobach wątroby i woreczka żółciowego. Wpływa również na zwiększenie wydzielania moczu. Zbawienny może okazać się także w czasie leczenia anemii. Sprawia, że nasz organizm oczyszcza się z toksyn i poprawia skład naszej krwi. Dzięki niemu możemy zwiększyć również naszą odporność. Mniszek lekarski jest także idealnym, naturalnym lekiem do walki ze zmianami skórnymi, a w szczególności z brodawkami i kurzajkami.

Joanna Sieg
(joanna.sieg@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat