Najlepsze desery kawowe – jak je przygotować?

Jak przygotować najlepsze desery kawowe?
Kawa już od wielu lat używana jest jako dodatek do deserów. Czasami stanowi nawet podstawowy składnik całego przysmaku. Niepowtarzalny smak tego napoju sprawia przyjemność i wprowadza relaksujący nastrój. Dlatego, zamiast popijać ciasto filiżanką espresso, można stworzyć ciekawy deser, który zachwyci podniebienie. Jak stworzyć wyjątkową kompozycję smaków? Sprawdź najbardziej polecane kawowe przysmaki i dowiedz się, jak je przygotować.

Desery kawowe – jakiej kawy użyć?

Niektórzy nie zdają sobie z tego sprawy, ale jakość esencji może mieć duży wpływ na smak deseru kawowego. Na szczęście obecnie każdy może przygotować znakomite espresso w domowym zaciszu. Nawet jeśli nie posiada się ekspresu ciśnieniowego, na rynku bez problemu dostać można najróżniejsze zaparzacze do kawy.

Duże znaczenie ma też wykorzystanie świeżo zmielonych ziaren. W ten sposób można wydobyć z kawy najwięcej smaku i aromatu. Najwyższej jakości mieszanki można znaleźć w internetowym sklepie Cafe Silesia. Odpowiednio dobrany produkt umożliwi przygotowanie znakomitego espresso czy cappuccino.

Włoski klimat – jak zrobić tiramisu?

Tiramisu to klasyczny włoski deser znany już na całym świecie. Pyszny i delikatny krem przełożony biszkoptami nasączonymi kawą i likierem szybko zyskał wielu amatorów. Cechą charakterystyczną tego przysmaku jest jego rozpadająca się w ustach konsystencja.

Aby przygotować tiramisu, należy najpierw zaparzyć espresso i przelać je do szerokiego naczynia. Po wystygnięciu w aromatycznej esencji moczy się biszkopty, a następnie dolewa likier Amaretto. Kolejnym krokiem jest utarcie żółtek z cukrem na kremową masę, do której stopniowo dodaje się serek mascarpone. Białka ubija się ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaje do przygotowanej wcześniej masy. Na samym końcu układa się namoczone biszkopty na zmianę z kremem. Przed podaniem deser powinien odstać kilka godzin w lodówce.

Czekolada z kawą – jak przygotować kawowe brownie?

Kawa i czekolada to połączenie uwielbiane przez wielu miłośników słodkości. Dla tych osób obowiązkowym do wykonania przepisem powinno być kawowe brownie. W tym prostym cieście smak kawy jest wprost wyśmienitym dodatkiem.

Przygotowanie brownie z kawą nie wymaga więcej wysiłku niż upieczenie tradycyjnej wersji tego ciasta. Do czekolady, którą rozpuszcza się w kąpieli wodnej, wystarczy dodać filiżankę mocnego espresso. Dzięki temu smak i aromat kawy będą odczuwalne zaraz po wyjęciu deseru z piekarnika. Przed samym pieczeniem można jeszcze ozdobić ciasto prażonymi ziarnami kawy. Tak przygotowane brownie będzie cieszyć nie tylko język, ale także oczy.

Słodko-gorzka przyjemność – jak zrobić sernik cappuccino?

Sernik to ciasto, które znają wszyscy. W przypadku wielu osób jest to król deserów, który smakuje wybornie o każdej porze dnia i roku. Dodatek w postaci aromatycznej kawy może jednak jeszcze bardziej wzbogacić niepowtarzalny smak klasycznego sernika. Kompozycja słodyczy i delikatnej goryczki to idealne połączenie.

Sernik kawowy najlepiej przygotować na rozdrobnionych ciastkach kakaowych zmieszanych z masłem i ziarnami kawy. Do masy serowej dodać można filiżankę espresso oraz odrobinę likieru kawowego. Warto pamiętać, że po upieczeniu sernik trzeba przestudzić. Na zimno będzie smakował zdecydowanie lepiej.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat