Niektórzy nie zdają sobie z tego sprawy, ale jakość esencji może mieć duży wpływ na smak deseru kawowego. Na szczęście obecnie każdy może przygotować znakomite espresso w domowym zaciszu. Nawet jeśli nie posiada się ekspresu ciśnieniowego, na rynku bez problemu dostać można najróżniejsze zaparzacze do kawy.
Duże znaczenie ma też wykorzystanie świeżo zmielonych ziaren. W ten sposób można wydobyć z kawy najwięcej smaku i aromatu. Najwyższej jakości mieszanki można znaleźć w internetowym sklepie Cafe Silesia. Odpowiednio dobrany produkt umożliwi przygotowanie znakomitego espresso czy cappuccino.
Tiramisu to klasyczny włoski deser znany już na całym świecie. Pyszny i delikatny krem przełożony biszkoptami nasączonymi kawą i likierem szybko zyskał wielu amatorów. Cechą charakterystyczną tego przysmaku jest jego rozpadająca się w ustach konsystencja.
Aby przygotować tiramisu, należy najpierw zaparzyć espresso i przelać je do szerokiego naczynia. Po wystygnięciu w aromatycznej esencji moczy się biszkopty, a następnie dolewa likier Amaretto. Kolejnym krokiem jest utarcie żółtek z cukrem na kremową masę, do której stopniowo dodaje się serek mascarpone. Białka ubija się ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaje do przygotowanej wcześniej masy. Na samym końcu układa się namoczone biszkopty na zmianę z kremem. Przed podaniem deser powinien odstać kilka godzin w lodówce.
Kawa i czekolada to połączenie uwielbiane przez wielu miłośników słodkości. Dla tych osób obowiązkowym do wykonania przepisem powinno być kawowe brownie. W tym prostym cieście smak kawy jest wprost wyśmienitym dodatkiem.
Przygotowanie brownie z kawą nie wymaga więcej wysiłku niż upieczenie tradycyjnej wersji tego ciasta. Do czekolady, którą rozpuszcza się w kąpieli wodnej, wystarczy dodać filiżankę mocnego espresso. Dzięki temu smak i aromat kawy będą odczuwalne zaraz po wyjęciu deseru z piekarnika. Przed samym pieczeniem można jeszcze ozdobić ciasto prażonymi ziarnami kawy. Tak przygotowane brownie będzie cieszyć nie tylko język, ale także oczy.
Sernik to ciasto, które znają wszyscy. W przypadku wielu osób jest to król deserów, który smakuje wybornie o każdej porze dnia i roku. Dodatek w postaci aromatycznej kawy może jednak jeszcze bardziej wzbogacić niepowtarzalny smak klasycznego sernika. Kompozycja słodyczy i delikatnej goryczki to idealne połączenie.
Sernik kawowy najlepiej przygotować na rozdrobnionych ciastkach kakaowych zmieszanych z masłem i ziarnami kawy. Do masy serowej dodać można filiżankę espresso oraz odrobinę likieru kawowego. Warto pamiętać, że po upieczeniu sernik trzeba przestudzić. Na zimno będzie smakował zdecydowanie lepiej.