Olej konopny - co to jest i kiedy go stosować?

Opublikowano: 2020-06-23
Co to jest olej konopny i kiedy go stosować?
Nastała moda na naturalność. Zaczynamy szukać jej wszędzie, zarówno w tym co jemy, co na siebie nakładamy, czy wreszcie - co ubieramy.

Zastępujemy wszechobecną chemię produktami o jak najbardziej naturalnych składach. Popularność zyskują wszelkie masełka i oleje, takie jak tytułowy olej konopny. Czym jest i kiedy stosować olej konopny?

Co to jest olej konopny?
Olej konopny to olej otrzymywany z konopii siewnych (cannabis sativa). Konopie są naprawdę wyjątkowymi roślinami, w których składzie znajdziemy aż kilkaset różnych związków organicznych, pozytywnie wpływających na ludzki organizm. Warto jednak pamiętać, że spora zawartość substancji aktywnych, powoduje znaczne zróżnicowanie w zależności od konkretnych odmian konopii, czy ich poszczególnych części, a więc otrzymujemy także różne rodzaje olejów. Olej konopny możemy podzielić na dwa podstawowe rodzaje: olej z nasion rośliny oraz olej z jej kwiatów. Każdy z nich posiada inne właściwości i w innych sytuacjach powinniśmy go stosować.

Olej konopny z nasion
Olej konopny, jaki otrzymujemy z nasion rośliny, to olej który zawiera sporą dawkę kwasów Omega 3 oraz Omega 6 (proporcja 3:1), czyli kwasy wielonienasycone, które pozytywnie działają na nasz organizm, a także kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy, kwas gamma linolenowy, kwas oleinowy, oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Możemy stosować go zarówno od wewnątrz (poprzez spożywanie), jak i od zewnątrz, np. na twarzy czy włosy. Olej z nasion ma ciemnozielone zabarwienie i lekko gorzki, orzechowy smak i zapach.

Systematycznie spożywany olej konopny z nasion, może widocznie poprawić naszą odporność, wyregulować poziom cholesterolu oraz gospodarkę hormonalną organizmu. Co ważne, olej ten, łagodzi stany zapalne i chroni przed nowotworami. Wspomaga również pracę naszych narządów wewnętrznych, takich jak jelita, wątroba czy mózg.

Olej konopny otrzymywany z nasion, stał się bardzo popularny także w kosmetyce. Wszystko dzięki jego niesamowitemu wpływowi na stan skóry czy włosów. Olej ten, możemy stosować w trakcie łuszczycy, atopowego zapalenia skóry czy podczas przebiegu różnych odmian trądziku. Nakładany na włosy, skutecznie je nabłyszcza i regeneruje. Sprawia, że stają się bardziej odporne na uszkodzenia i blaknięcie.

Olej konopny z kwiatów (olej CBD)
Olej konopny, jaki otrzymujemy z kwiatów konopi (odmiany cannabis sativa l.), to olej nazywany olejem CBD. Zawiera bowiem biologicznie aktywny kannabidiol. Olej otrzymywany z kwiatów posiada ciemnobrązowe zabarwienie i jest cierpko-gorzki w smaku. Olej ten nie jest produktem nielegalnym, ponieważ, w przeciwieństwie do oleju z marihuany, nie zawiera substancji narkotycznych. Systematyczne stosowanie oleju konopnego CBD potrafi przynieść naprawdę pozytywne efekty. Posiada silny wpływ na nasz układ nerwowy, dzięki czemu jego zastosowanie jest tak naprawdę ogromne. Najbardziej popularnymi wskazaniami do spożywania oleju CBD są wszelkie choroby nerwowe i psychiczne, reumatyczne oraz immunologiczne.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat