Oryginalny camembert, brie i sery pleśniowe

Oryginalny camembert, brie i sery pleśniowe – Tydzień Francuski już od 29 czerwca w Lidlu.
Polacy stają się prawdziwymi amatorami serów. Zasmakowaliśmy w camembercie, brie oraz innych serach pleśniowych i coraz chętniej próbujemy tych, których jeszcze nie znamy.

Lubimy łączyć je z sałatkami i owocami, coraz chętniej przygotowujemy też deski serów, które są idealną przekąską do win. Dla wszystkich smakoszy już od poniedziałku 29 czerwca prawdziwa lekcja serów w Lidlu. Rozpoczyna się Tydzień Francuski, w ramach którego w sprzedaży znajdzie się m.in. ponad 30 różnych serów. 
Sieć Lidl, przygotowując ofertę serów, zaprosiła do współpracy Giena Mientkiewicza – kucharza z wykształcenia i smakosza z wyboru, serowego eksperta prowadzącego program „Przez dziurkę do sera”. Mientkiewicz współtworzył Festiwale Smaku w Grucznie i Sandomierzu oraz jest doradcą serowym topowych kucharzy czy kancelarii Prezydenta i Prezesa Rady Ministrów. W ramach współpracy z Lidlem, przygotował opisy serów dostępnych w ramach Tygodnia Francuskiego.

Wyborowe sery pleśniowe
W serach pleśniowych na pierwszy plan wysuwa się szlachetna pleśń, otulająca ser i nadająca mu charakterystycznych nut. To ona tworzy jego zapach i zapowiada, co czeka smakosza, kiedy w końcu dotrze do środka. Skórka i tworząca ją pleśń to osobny smak, który często jest przeciwieństwem wnętrza. Ten kontrast – zarówno smaków, jak i tekstury – zaskakuje i potęguje doznania płynące z degustacji. Taki jest chociażby ser Carré de l’Est (6,66 zł/250 g/1 opak.) – jak mówi Gieno Mientkiewicz, „pleśniowa, delikatna i elastyczna skórka skrywa miękkie, luźne wnętrze sera z pasteryzowanego, krowiego mleka. Ser ten pachnie i smakuje młodymi pieczarkami”. Skosztuj także sera pleśniowego Camembert (6,66 zł/250 g/1 opak.), w którym „biała skórka z prześwitami pomarańczowej pleśni, pachnąca zasobną piwniczką, skrywa na wpół płynny ser. Skórka o smaku ziaren i pieczarek oraz środek jak ptasie mleczko owiane słoną, morską bryzą sprawiają, że są to łagodne, ale wyraźne smaki” – tłumaczy ekspert. Ser ten jest dostępny w stałej ofercie sklepów Lidl, a specjalnie z okazji Tygodnia Francuskiego jego cena będzie niższa niż zwykle.

Jeśli natomiast lubisz rasowe sery z przerostem zielonej pleśni, wybierz ser Bleu Fondant (6,66 zł/125 g/1 opak.). „To ser bogato inkrustowany szlachetną pleśnią, która odciska na nim swój zapachowy stempel. Pachnie palonym masłem i prażonymi orzechami, w smaku jest bardzo wyraźnie słodki” – ocenia Mientkiewicz.

Idealne do deski serów
Jeśli planujesz wieczór z przyjaciółmi, przygotuj deskę serów. To szybka w przygotowaniu, ale smaczna i elegancka przekąska. Możesz dołączyć do niej owoce lub oliwki i chrupiącą bagietkę z oliwą z oliwek, lub zostawić tylko sery, które będą grały pierwsze skrzypce. Pamiętaj, aby zapewnić gościom różne smaki – tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Dobrym wyborem będzie na pewno certyfikowany, oznaczony Chronioną Nazwą Pochodzenia, doskonały ser Brie de Meaux (7,77 zł/200 g/1 opak.). „Jego biała, aksamitna skórka, czerwieniejąca wraz z dojrzałością, skrywa płynny, wyraźny, słonawy ser o bardzo bogatym zapachu, który wręcz zaczepia nas nutami wędzonymi, pleśniowymi, grzybowymi. Smakuje orzechami, grzybami i kwiatem soli” – mówi Mientkiewicz.

Twoich gości zachwyci również pikantny, oznaczony Chronioną Nazwą Pochodzenia ser Petit Livarot (7,77 zł/250 g/1 opak.). „Smakosz odnajdzie w nim sporo ciekawych nut. To ser dojrzewany mocnymi kulturami serowarskimi – ma korzenne aromaty i intensywny, wyrazisty smak” – ocenia ekspert.

Tak naprawdę tylko od Ciebie zależy, jaki ser wybierzesz. W ramach Tygodnia Francuskiego w Lidlu możesz kupić także m.in.: ser pleśniowy La Brique (6,66 zł/200 g/1 opak.), Petit Brie de Sainte-Cécile (12,99 zł/500 g/1 opak.) czy Petit Saint Paulin (9,99 zł/350 g/1 opak.) i wiele innych, oryginalnych serów prosto z Francji.

Więcej Francji na stole!
Francja to nie tylko wyśmienite sery. W czasie Tygodnia Francuskiego w Lidlu spróbuj koniecznie oryginalnego salami w kawałku (11,99 zł/250 g/1 opak.) z wyselekcjonowanej wieprzowiny, z dodatkiem orzechów włoskich i fig lub orzechów laskowych. Tradycyjny sposób wytwarzania sprawia, że salami ma niepowtarzalny smak i aromat. Z pewnością posmakuje Ci również francuska szynka bajońska (6,99 zł/100 g/1 opak.), wytwarzana według tradycyjnej receptury, ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Ta suszona i dojrzewająca w kotlinie Adour szynka charakteryzuje się bogactwem aromatu, wyjątkową delikatnością i niepowtarzalnym smakiem. Skosztuj także świeżych małż (9,99 zł/1 kg/1 opak.) oraz świeżej, francuskiej perliczki (19,99 zł/1 kg), która uważana jest za jeden z najszlachetniejszych gatunków drobiu i ceniona za wyrafinowany smak. Ma delikatne, bogate w minerały mięso, polecane wszystkim dbającym o linię. Na stronie www.kuchnialidla.pl można znaleźć przepisy na jej przyrządzenie.

Na deser nie może zabraknąć… słynnych francuskich makaroników (14,99 zł/120 g/1 opak.)!

Te wykwintne migdałowo-bezowe ciasteczka były ulubioną słodkością Marii Antoniny. W opakowaniu znajdziesz aż 12 ciasteczek z nadzieniem w czterech smakach: czekoladowym, pistacjowym, kawowym i malinowym.

Bon appétit!

Fot. Lidl Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat