W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Orzech włoski w kuchni

Opublikowano: 2017-12-08
Smaczne orzechy włoskie.
Sezon na orzechy włoskie w pełni. Nic dziwnego, że właśnie teraz wszędzie można dostać dania na bazie tych orzechów.

Smakują znakomicie i na słodko, i na słono – czy to w torcie orzechowym, czy w farszu do bakłażana po gruzińsku. Co można z nich zrobić we własnej kuchni?

Doskonale sprawdzą się jako świetna i zdrowa przekąska. Pysznie smakują zarówno bez niczego, jak i podprażone z korzennymi przyprawami czy skarmelizowane z miodem lub cukrem. Można dodać je do musli i porannej owsianki. Podaje się również na zakończenie posiłku – np. do deski serów.

Zmielone orzechy zastępują mąkę w kruchych ciastkach i biszkoptach na orzechowe torty. Stosowane są także w ciastach bezglutenowych. Świetnie nadają się na spody do tart, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Można nimi także obsypać posmarowane kremem brzegi i wierzchy tortów. Mielonymi orzechami włoskimi da się również zagęszczać zupy i sosy.

Orzechy włoskie to wspaniały składnik jesiennych sałatek: z gruszką, żurawina i roszponką oraz miodowo-musztardowym dressingiem; z pomidorami, rukolą i niebieskim serem oraz winegretem; z jabłkami, czerwoną cebulą i fetą oraz sosem z octu balsamicznego; z rukolą, pieczonym burakiem i kozim serem z odrobiną sosu balsamico.

Orzechy włoskie szybko jełczeją, dlatego też po otwarciu opakowania jego zawartość należy zjeść w ciągu kilku dni. Nieobrane wytrzymają w suchym i ciemnym miejscu do 3 miesięcy. Z kolei obrane można zamrozić – szczelnie opakowane wytrzymają w zamrażarce do pół roku.

Obieranie orzechów włoskich jest dość trudne. Jeśli już musisz to zrobić, podprażaj je w 150 stopniach, a następnie zawiń w lnianą ściereczkę i tak długo pocieraj, aż skórka sama zejdzie (cała się niestety nie usunie, ale zdecydowana większość tak).

Co ciekawe, orzechy włoskie lubi kuchnia gruzińska, w której bardzo często występują w komplecie z pestkami granatu, kolendrą czy bakłażanami.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność
Reklama