Kładziemy na szali nie tylko argument finansowy, ale również komfort codziennej pracy w kuchni – dlaczego? Zaraz wytłumaczymy.
Po materiałach je poznacie
Inwestując w dobry nóż kuchenny liczymy przede wszystkim na jego trwałość i zwracamy uwagę na to, czy będzie długo trzymał ostrość. O tym decydują przede wszystkim materiały, z których został wykonany. Na podium w kategorii „najlepsze ostrze” utrzymuje się stal wysokowęglowa, nierdzewna, a trudniej znaleźć trwalszą i bardziej elegancką damasceńskiej, potocznie nazywanej stalą warstwową. Na rdzeń ostrza nałożonych jest kilkadziesiąt warstw hartowanej stali, które w dalszym procesie poleruje się do uzyskania charakterystycznego wzoru na ostrzu.
Warto przyjrzeć się liczbom. Twardość stali określa się w tzw. skali Rockwella. Większość noży ze stali nierdzewnej osiąga w procesie hartowania twardość w okolicy 49 – 59 HRC, przy czym 59 to już bardzo dobry wynik i wszystko, co powyżej świadczy o jakości premium. Noże Kohersen wykonane są ze stali, z którymi trudno konkurować: kolekcja Elegance EBONY WOOD ze stali osiągającej 60 HRC, a kolekcja Professional OLIVE WOOD (japońska stal damasceńska) – aż 63 HRC! Takie rezultaty są możliwe dzięki wykorzystaniu materiałów o dopracowanym składzie chemicznym oraz zastosowaniu najnowocześniejszych technologii hartowania i obróbki.
Ostrza noży Kohersen są również delikatnie elastyczne, co zapobiega uszkodzeniom podczas naprężenia, nacisku. Posiadają zwiększoną odporność na rdzewienie. Ręczne polerowanie i ostrzenie sprawia natomiast, że powierzchnia tnąca uzyskuje idealny, symetryczny profil – jest równa i gładka.
Dobry uchwyt, idealne wyważenie
Nie mniej od samego ostrza istotna jest dobrze wyprofilowana rękojeść z trwałego materiału. Noże Kohersen z kolekcji Elegance EBONY WOOD posiadają rękojeść wykonaną z afrykańskiego drewna hebanowego, które słynie ze swojej wytrzymałości i eleganckiego wyglądu. Z kolei kolekcja Professional OLIVE WOOD ma rękojeści z włoskiego drewna oliwnego, o ciepłej tonacji i niepowtarzalnym usłojeniu, które nadaje nożom kuchennym wyjątkowego uroku. Samo drewno oliwne zawiera oleuropeinę, związek chemiczny o unikalnych właściwościach. Dzięki niemu jest naturalnie zabezpieczone przed pleśniami, grzybami i bakteriami. Są ręcznie polerowane, a przez to doskonale gładkie i przyjemne w dotyku.
Noże i ostrzałki
W kolekcji KOHERSEN Elegance EBONY WOOD znajdziemy 7 noży kuchennych, widelec do mięs i specjalistyczną ostrzałkę bagnetową z powłoką diamentową. Pręt ostrzący został wykonany z odpornej na uszkodzenia stali nierdzewnej 430. Solidny rdzeń nie ulega wygięciu ani stłuczeniu. Zewnętrzna powłoka ścierna powstała z syntetycznego diamentu i posiada bardzo wysoką twardość. Dzięki temu idealnie nadaje się do ostrzenia i wyrównywania krawędzi ostrzy nawet z najtwardszej stali. Z kolei w gamie KOHERSEN Professional OLIVE WOOD znajdują się 3 noże: uniwersalny, do warzyw i szefa kuchni oraz dodatkowo ostrzałkę bagnetową.
Ostre cięcie – także kosztów
Nie bójmy się stwierdzić: oszczędność to nie zawsze zakup tańszego sprzętu. Trzeba również zwrócić uwagę na jego trwałość i niezawodność. Oczywiście, wysoka cena nie zawsze oznacza wysoką jakość, dlatego ważne, aby dokładnie zapoznać się z ofertą i wybrać produkty opatrzone szczegółowym i profesjonalnym opisem, z wyszczególnionymi istotnymi parametrami. Wtedy wiemy, za co płacimy i mamy pewność, że inwestujemy w sprzęty, które zachowają swoją wartość na długi czas.
Wszystkie produkty marki Kohersen® oraz wiele ciekawych przepisów znajdziesz na stronie marki Kohersen.
Fot. Kohersen
Informacja prasowa