Ostre cięcia – nie tylko w kuchni

Zestaw noży Kohersen.
Z dobrej jakości nożami jest jak z dobrej jakości butami. Możesz kupić tańsze, ale wiesz, że zaraz się zużyją: materiały słabej jakości, niedbałe wykonanie, kiepskie wyprofilowanie. Ani nie leżą dobrze, ani nie posłużą długo. Dlatego warto poważnie przemyśleć, czy nie bardziej opłaca się kupić jeden droższy nóż, który posłuży długie lata, czy w tym samym czasie kilka tańszych.

Kładziemy na szali nie tylko argument finansowy, ale również komfort codziennej pracy w kuchni – dlaczego? Zaraz wytłumaczymy.

Po materiałach je poznacie
Inwestując w dobry nóż kuchenny liczymy przede wszystkim na jego trwałość i zwracamy uwagę na to, czy będzie długo trzymał ostrość. O tym decydują przede wszystkim materiały, z których został wykonany. Na podium w kategorii „najlepsze ostrze” utrzymuje się stal wysokowęglowa, nierdzewna, a trudniej znaleźć trwalszą i bardziej elegancką damasceńskiej, potocznie nazywanej stalą warstwową. Na rdzeń ostrza nałożonych jest kilkadziesiąt warstw hartowanej stali, które w dalszym procesie poleruje się do uzyskania charakterystycznego wzoru na ostrzu.

Warto przyjrzeć się liczbom. Twardość stali określa się w tzw. skali Rockwella. Większość noży ze stali nierdzewnej osiąga w procesie hartowania twardość w okolicy 49 – 59 HRC, przy czym 59 to już bardzo dobry wynik i wszystko, co powyżej świadczy o jakości premium. Noże Kohersen wykonane są ze stali, z którymi trudno konkurować: kolekcja Elegance EBONY WOOD ze stali osiągającej 60 HRC, a kolekcja Professional OLIVE WOOD (japońska stal damasceńska) – aż 63 HRC! Takie rezultaty są możliwe dzięki wykorzystaniu materiałów o dopracowanym składzie chemicznym oraz zastosowaniu najnowocześniejszych technologii hartowania i obróbki.

Ostrza noży Kohersen są również delikatnie elastyczne, co zapobiega uszkodzeniom podczas naprężenia, nacisku. Posiadają zwiększoną odporność na rdzewienie. Ręczne polerowanie i ostrzenie sprawia natomiast, że powierzchnia tnąca uzyskuje idealny, symetryczny profil – jest równa i gładka.

Dobry uchwyt, idealne wyważenie
Nie mniej od samego ostrza istotna jest dobrze wyprofilowana rękojeść z trwałego materiału. Noże Kohersen z kolekcji Elegance EBONY WOOD posiadają rękojeść wykonaną z afrykańskiego drewna hebanowego, które słynie ze swojej wytrzymałości i eleganckiego wyglądu. Z kolei kolekcja Professional OLIVE WOOD ma rękojeści z włoskiego drewna oliwnego, o ciepłej tonacji i niepowtarzalnym usłojeniu, które nadaje nożom kuchennym wyjątkowego uroku. Samo drewno oliwne zawiera oleuropeinę, związek chemiczny o unikalnych właściwościach. Dzięki niemu jest naturalnie zabezpieczone przed pleśniami, grzybami i bakteriami. Są ręcznie polerowane, a przez to doskonale gładkie i przyjemne w dotyku.

Noże i ostrzałki
W kolekcji KOHERSEN Elegance EBONY WOOD znajdziemy 7 noży kuchennych, widelec do mięs i specjalistyczną ostrzałkę bagnetową z powłoką diamentową. Pręt ostrzący został wykonany z odpornej na uszkodzenia stali nierdzewnej 430. Solidny rdzeń nie ulega wygięciu ani stłuczeniu. Zewnętrzna powłoka ścierna powstała z syntetycznego diamentu i posiada bardzo wysoką twardość. Dzięki temu idealnie nadaje się do ostrzenia i wyrównywania krawędzi ostrzy nawet z najtwardszej stali. Z kolei w gamie KOHERSEN Professional OLIVE WOOD znajdują się 3 noże: uniwersalny, do warzyw i szefa kuchni oraz dodatkowo ostrzałkę bagnetową.

Ostre cięcie – także kosztów
Nie bójmy się stwierdzić: oszczędność to nie zawsze zakup tańszego sprzętu. Trzeba również zwrócić uwagę na jego trwałość i niezawodność. Oczywiście, wysoka cena nie zawsze oznacza wysoką jakość, dlatego ważne, aby dokładnie zapoznać się z ofertą i wybrać produkty opatrzone szczegółowym i profesjonalnym opisem, z wyszczególnionymi istotnymi parametrami. Wtedy wiemy, za co płacimy i mamy pewność, że inwestujemy w sprzęty, które zachowają swoją wartość na długi czas.

Wszystkie produkty marki Kohersen® oraz wiele ciekawych przepisów znajdziesz na stronie marki Kohersen.

Fot. Kohersen
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat