"Para w kuchni" Karolina i Maciej Szaciłło

Nowość wydawnicza "Para w kuchni" Karolina i Maciej Szaciłło.
Para w kuchni – miłość na talerzu.

Karolina i Maciej Szaciłło, para ekspertów od zdrowego odżywiania, tym razem zaprasza w kulinarną podróż w kłębach… pary. Jeśli do tej pory nie poznałeś zalet parowanych smakołyków – najwyższy czas to zmienić. Kuchnia na parze jest bowiem nie tylko bardzo smaczna, ale przede wszystkim zdrowa.  Romans z parą wyjdzie Ci na zdrowie!

Dlaczego warto gotować na parze? O zaletach tej metody przygotowywania potraw opowiada Hania Stolińska, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia: „Gotowanie to najlepsza metoda obróbki termicznej. Gotowane produkty mogą być spożywane praktycznie przez wszystkie osoby, zaczynając od niemowląt podczas wprowadzania pierwszych posiłków, a kończąc na osobach starszych. Osoby starsze często mają problemy ze spożywaniem wielu pokarmów. Gotowane potrawy są zdecydowanie bardziej lekkostrawne, wartościowe i zwykle mniej kaloryczne niż produkty smażone i pieczone (najczęściej z dodatkiem tłuszczu). Najlepszym sposobem gotowania jest gotowanie na parze”.

Według medycyny Wschodu, ajurwedy, gotowanie na parze jest najlepszym sposobem obróbki termicznej. Dlaczego? Pozwala zachować najwięcej tak zwanej prany – ulotnej energii życiowej. Energia w jedzeniu, podobnie jak w życiu, przejawia się w dwóch formach – męskiej i żeńskiej. Męska jest solarna, rozgrzewająca, dominująca i aktywna. Żeńska z kolei lunarna, zimna, bierna i lekka. W każdej potrawie i w nas samych te energie się ze sobą przeplatają. Uzupełniają się. Ogień, dzięki któremu powstaje para w kuchni, jest męski. Sama delikatna i ulotna para jest żeńska. Nieustanna interakcja między tym, co kobiece i męskie, przejawia się we wszystkich aspektach naszego istnienia.

W światowych kuchniach znaleźć można mnóstwo parowanych pyszności. Azjaci parują niemal przeźroczyste pierożki z ciasta ryżowego, przez których cieniutką strukturę prześwitują kawałki glonów, owoców morza i warzyw. W Indiach przy pomocy pary powstają muthie, czyli klopsy z ciecierzycy i dyni. W Wielkiej Brytanii paruje się pudding chlebowy, w Czechach – knedliczki, a w Polsce – kluski. Czy powinniśmy ograniczać naszą znajomość i, co ważniejsze – nasze menu potraw przygotowywanych na parze jedynie do klusek? Zdecydowanie – nie!

Para w kuchni to nie tylko 60 przepisów na wegetariańskie (z wariantem wegańskim) i w większości bezglutenowe przekąski, dania główne, desery i pieczywo. To również refleksje dotyczące relacji Karoliny i Macieja Szaciłło. Autorzy dzielą się w książce spostrzeżeniami na temat związku. Tymi wypracowanymi w trakcie wielogodzinnych rozmów oraz wynikającymi ze współpracy z zaprzyjaźnionymi terapeutami. Tym wszystkim, co pomaga nam na co dzień lepiej funkcjonować, pokonywać przeszkody i rozwijać się. Słowem – pokazują swój związek w kuchni i „od kuchni”.

Karolina i Maciej Szaciłło są ekspertami od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania oraz zajęcia związane z medytacją i ćwiczeniami oddechowymi. Maciej od lat gotuje dla widzów w znanych i lubianych programach telewizyjnych. Napisali (razem lub z innymi autorami) kilka poradników dietetycznych koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu.

W bieżącym roku ukazała się w Wydawnictwie Zwierciadło książka: Jem (to co) kocham i chudnę, w ubiegłym roku: Detoksy dla zdrowia i urody i druga część bestsellera Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat