Składniki:
350g mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
170 g masła
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki roztartego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kakao
230 g cukru
60 ml płynnego miodu
1 jajko
1 żółtko
Lukier:
2 białka
2 – 3 szklanek cukru pudru w zależności od wielkości białka
Wykonanie:
Połączyć suche składniki: mąkę, sodę i sól. Masło rozpuścić, a gdy zacznie się pienić i rumienić, zdjąć z ognia. Połączyć je z przyprawami i kakao, następnie z cukrem i miodem. Wymieszać, aż cukier połączy się z tłuszczem, dodać jajko i żółtko. Wlać masę do miski z mąką, mieszać, tak żeby składniki się dobrze połączyły. Przykryć przezroczystą folią i wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej mąką (można w kilku porcjach) na grubość 3 mm. Wycinać dowolne kształty. Piec przez 8-12 minut, aż pierniczki zaczną się rumienić na brzegach.
Więcej informacji o akcesoriach Galicja - Zobacz na kobieta40.pl
Opracowanie przepisu: Anna Wilczyńska - Matłok Specjalista ds. marketingu firmy Galicja
fot. Galicja