Pierniczki bożonarodzeniowe

Przepis na świąteczne pierniczki w rożnych kształtach.

Składniki:
350g  mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
170 g masła
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki roztartego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kakao
230 g cukru
60 ml płynnego miodu
1 jajko
1 żółtko

Lukier:
2 białka
2 – 3 szklanek cukru pudru w zależności od wielkości białka

Wykonanie:
Połączyć suche składniki: mąkę, sodę i sól. Masło rozpuścić, a gdy zacznie się pienić i rumienić, zdjąć z ognia. Połączyć je z przyprawami i kakao, następnie z cukrem i miodem. Wymieszać, aż cukier połączy się z tłuszczem, dodać jajko i żółtko. Wlać masę do miski z mąką, mieszać, tak żeby składniki się dobrze połączyły. Przykryć przezroczystą folią i wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej mąką (można w kilku porcjach) na grubość 3 mm. Wycinać dowolne kształty. Piec przez 8-12 minut, aż pierniczki zaczną się rumienić na brzegach.

Więcej informacji o akcesoriach Galicja - Zobacz na kobieta40.pl

Opracowanie przepisu: Anna Wilczyńska - Matłok Specjalista ds. marketingu firmy Galicja

fot. Galicja





Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat