Pietruszka – źródło witamin i nie tylko!

Jedz pietruszkę na zdrowie.
Nie wszyscy ją lubią, niektórzy wręcz jak tylko zobaczą, że pływa im w rosole to natychmiastowo ją wyławiają. O kim mowa? O natce pietruszki. Dlaczego tak bardzo niektórzy jej nie lubią?

Pietruszka to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Jej charakterystyczne, potrójne listki nie każdy jest w stanie od razu rozpoznać, ale za to poczuć i owszem. A skąd pochodzi nazwa pietruszka? Od greckich słów petra – oznaczającego skały lub petros – oznaczającego kamień. W Polsce pietruszka została wykorzystana po raz pierwszy w XVI wieku.

Zapewne zdziwicie się, bowiem wartości lecznicze pietruszki są bardzo podobne do działania czosnku, cebuli, marchewki, kapusty czy też pora. Jest bardzo cennym produktem spożywczym i leczniczym – ma aż czterokrotnie więcej witaminy C niż inne znane Wam owoce czy warzywa w tym np. pomarańcza. Niedobór tej witaminy w organizmie objawia się ogólnym zmęczeniem, kłopotami z dziąsłami, a także jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Żeby zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C w organizmie nie trzeba łykać tabletek, wystarczy dziennie zjeść dużą stołową łyżkę natki i już! W pietruszce występują także prowitamina A, PP, K i z grupy B.

Jakie ma właściwości lecznicze?
Dla osób, które mają chore nerki i drogi moczowe pietruszka jest wynalazkiem idealnym. Potrafi z powodzeniem oczyścić organizm, do tego wzmacnia wzrok, zmniejsza napięcie mięśni i usuwa nadmiar wody z organizmu. Jednym słowem: samo zdrowie! Na kłopoty z dolegliwościami wątrobowymi, wzdęcia, zakażenia czy bolesne miesiączki natka pietruszki również pomoże. Najlepiej wówczas stworzyć sobie napar z natki i popijać małymi łykami. W dzieciństwie zapewne nieraz Wasze babcie mówiły Wam, że zmiażdżona natka pietruszki działa kojąco na ukąszenia, prawda? Bąbel po ugryzieniu komara wystarczyło natrzeć pietruszką, a ból i obrzęk momentalnie zmniejszał się. Babcie miały rację, ponieważ natka pietruszki działa jako okład antyseptyczny. Nie bez powodu dodawana jest także do rosołu: ma za zadanie leczyć z kaszlu, kataru i przeziębienia.

Natkę pietruszki możesz śmiało jeść z powodzeniem przez cały rok, zarówno do kanapek, surówek, zup, sosów, czy różnego rodzaju dań mięsnych. Jest smaczna, a do tego jak wynika z powyższego tekstu bardzo zdrowa.

Joanna Sieg
(joanna.sieg@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat