Pigwa – królowa jesiennych stołów

Królowa jesiennych stołów - pigwa.
Cierpkie, kwaskowe i aromatyczne owoce dojrzewają właśnie wtedy, kiedy najbardziej ich potrzebujemy.

W okresie jesiennych infekcji i obniżonej odporności,  pigwa wspomaga organizm dużą dawką witaminy C i B, wapniem, potasem, żelazem i magnezem.

Pigwowiec to niewielki krzak o cienkich i pokrytych cierniami gałązkach. Okrągłe, nieduże owoce przypominają jabłka. Charakteryzują się wyjątkowo cierpkim smakiem oraz twardą skórką i miąższem. Dojrzałe owoce przybierają ciemnożółtą barwę, niekiedy z czerwonymi plamkami. Z kolei pigwa pospolita zazwyczaj rośnie w formie drzewa, czasami jako duży krzew. Ma większe owoce od pigwowca, a ich kształt przypomina gruszkę. Pigwa nie jest tak kwaśna i twarda jak pigwowiec. Właśnie dlatego zdecydowanie łatwiej ją obierać i wykorzystywać w kuchni. W trakcie pasteryzacji wymaga mniejszej ilości cukru.

Napar z nasion pigwy skutecznie łagodzi niestrawność, pomaga pozbyć się zgagi i refluksu. Spożywanie pigwy zalecane jest także przy występowaniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego oraz nieżycie żołądka i jelit.

Zawarte w pigwie pektyny usuwają toksyny z organizmu, tym samym zmniejszając kaloryczność spożywanych pokarmów oraz pobudzając przemianę bakterii. Dzięki temu chronią przed powstawaniem nowotworu jelita.

Witaminy z grupy B obecne w pigwie zapobiegają anemii. Dzięki obecności żelaza, mają one działanie krwiotwórcze oraz chronią przed niedokrwistością. Regularne spożywanie przetworów z pigwy zaleca się kobietom z obfitymi miesiączkami.

Pigwa nadaje się do jedzenie dopiero po przetworzeniu. Wyjątkiem są plasterki dodawane do herbaty. Zastępują one cytrynę, nadając naparowi kwaskowy smak i wspaniały aromat. Do gorących napojów można też dodawać suszona pigwę.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat