Porządki w kuchni

Sprzątamy kuchnię.
Nie bez powodu kuchnia nazywana jest „sercem domu”. To wyjątkowe miejsce, także z punktu widzenia… porządków. Sprzątanie kuchni to niełatwe zadanie.

Tłuste plamy, resztki jedzenia, osadzający się kamień. Brzmi znajomo? Zarówno codzienne, jak i gruntowne porządki w tym pomieszczeniu stają się dużym wyzwaniem, jeśli sprzątamy naszą kuchnię bez odpowiedniego przygotowania. Z dobrym planem, okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Ścierka, gąbka, płyn… zaczynamy!

Zacznij od podstaw

Odpowiednie przygotowanie sprawi, że sprzątanie pójdzie szybko i sprawnie. O czym należy pamiętać? Przede wszystkim – akcesoria i skuteczne środki czystości, bez tego ani rusz! Przed sprzątaniem przygotuj dużą miskę, grube, gumowe rękawice, porządną gąbkę i ścierkę. Następnie sprawa kluczowa – detergenty. Jakie sprawdzą się najlepiej do sprzątania w kuchni? Tym Was zaskoczymy!

Krótka lekcja chemii

Na początek teoria. Kuchnia to miejsce, w którym królują plamy tłuste i oleiste, czyli tzw. zabrudzenia organiczne, do których należy także pleśń i grzyb. Jak je skutecznie usunąć? Do tego rodzaju zabrudzeń należy używać produktów o odczynie zasadowym. Brzmi jak czarna magia? Tylko na „pierwszy rzut oka”! Każdy środek chemiczny, którego używamy do czyszczenia powierzchni w naszym domu ma współczynnik pH świadczący o tym czy jego odczyn jest kwaśny, neutralny, czy zasadowy. Chociaż może wydawać się to wiedzą potrzebną jedynie chemikom, znajomość odczynu detergentów jest niezwykle pomocna w życiu codziennym i ułatwia sprzątanie w domu! Wystarczy wiedzieć, jaki odczyn detergentów sprawdzi się do danych zabrudzeń i voila! Tym sposobem przechodzimy do praktyki. Mianowicie, produktami o odczynie kwaśnym, czyli tymi o pH od 1 do 6, szybko usuniesz kamień oraz rdzę, a także pozbędziesz się osadów. Wszystkie te zabrudzenia należą do grupy zabrudzeń nieorganicznych. pH o wysokości od 7 do 9 stanowi o produktach o neutralnym odczynie – idealnym do stali nierdzewnej i szkła! Natomiast środków o współczynniku pH od 10 do 14 użyj do wcześniej wspomnianych zabrudzeń organicznych, takich jak tłuszcze roślinne i zwierzęce lub resztki jedzenia – to ich najwięcej znajdziesz w swojej kuchni. Należy pamiętać, że każda powierzchnia w różnym stopniu jest odporna na dany odczyn. Przed zastosowaniem w szczególności silnego detergentu, warto sprawdzić, czy producent zaleca nieużywanie go do danych powierzchni. Kiedy wszystko już wiesz, czas brać się do pracy!

Systematyzacja kluczem do sukcesu

Bardzo istotna rola kuchni w życiu wszystkich domowników nie pozwala na „odłożenie” sprzątania na później. O czym musisz pamiętać, aby Twoja kuchnia pozostawała w dobrym stanie? Przede wszystkim, gruntowne porządki w kuchni nie wystarczą. Sprzątania „raz a porządnie” nie sprawdzi się – w kuchni sprzątać trzeba na bieżąco. Po każdym gotowaniu przemyj blat, sprzątnij deskę oraz umyj przybory kuchenne, których używałaś. Pamiętaj, aby powierzchnie, które mają styczność z jedzeniem, dokładnie przemyć wodą po zastosowaniu środków chemicznych, tak by nie zostały na nim pozostałości detergentu – mogłoby mieć to negatywny wpływ na zdrowie.
Nie zwlekaj ze sprzątaniem naczyń oraz sztućców – jak tylko skończysz posiłek, umyj je ręcznie bądź włóż do zmywarki. Dzięki temu unikniesz zaschniętego jedzenia na talerzach. Jeśli używasz zmywarki, najbrudniejsze naczynia ułóż na jej dolnej półce – zapewni to skuteczność mycia. Jeśli zmywasz ręcznie, możesz ułatwić sobie pracę wkładając naczynia do dużej miski z wodą i płynem do naczyń lub zalewając je odpowiednią ilością wody w zlewozmywaku. Tym sposobem szybciej usuniesz resztki posiłku i bez potrzeby sięgania co chwila po płyn do naczyń. O czym jeszcze musisz pamiętać? Regularnie sprawdzaj terminy przydatności produktów i… nie kupuj „na zapas”. Zepsute jedzenie w lodówce lub na półkach to żadna przyjemność. Nie gromadź! W kuchni przechowuj jedynie te przedmioty, których jest w niej miejsce.

„Pod ręką” trzymaj akcesoria, które ułatwią utrzymanie czystości na co dzień. Ścierka oraz gąbka – obowiązkowo. Armaturę kuchenną przecieraj środkami o neutralnym pH. Dzięki temu na długo pozostanie w idealnym stanie i nie stanie się matowa. Tłuste plamy po gotowaniu usuniesz detergentami o zasadowym pH. Ścierką nasączoną detergentem możesz przemyć zarówno blat i zlewozmywak, a także kuchenkę i płytę do gotowania. Jeśli w Twojej kuchni zauważysz ślady osadu kamiennego lub rdzy, sięgnij po produkty o kwaśnym pH. Pamiętaj, aby po użyciu ścierki oraz gąbki dokładnie wypłukać. Zapobiegnie to rozwojowi bakterii.
Chociaż codzienne sprzątanie w kuchni w dużym zakresie „załatwi sprawę”, warto kilka razy w miesiącu zabrać się za gruntowne porządki. Umyj okna – produktem na bazie alkoholu, a także podłogę. Przejrzyj zawartość szafek oraz półek – czy wszystko co się w nich znajduje, nadaje się do spożycia? Podczas gruntownego sprzątania warto również umyć lodówkę. To prawdopodobnie najcięższe zadanie… rozmrażanie, czyszczenie… a jednak, jest warte wysiłku! Zabierz się także za mikrofalę i piekarnik – umyj je od środka przy pomocy płynów o odczynie zasadowym. Oprócz blatów, wyczyść dokładnie także płytki na ścianie. Są również kwestie tak oczywiste, że łatwo o nich zapomnieć! Pamiętaj, aby regularnie opróżniać kosz na śmieci – brzydkie zapachy unoszące się w kuchni odstraszą każdego gościa! Nie zapominaj także o wietrzeniu kuchni, tak aby zawsze znajdowało się w niej świeże powietrze.

Gwarantujemy, że codziennie dbając o przestrzeń w kuchni, a także regularne i dokładne ją sprzątając, osiągniesz najlepsze efekty. Wymienione sposoby wykorzystaj w swoim domu i ciesz się piękną i czystą kuchnią!

Artykuł powstał we współpracy z Polską Izbą Gospodarczą Czystości




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat