Tłuste plamy, resztki jedzenia, osadzający się kamień. Brzmi znajomo? Zarówno codzienne, jak i gruntowne porządki w tym pomieszczeniu stają się dużym wyzwaniem, jeśli sprzątamy naszą kuchnię bez odpowiedniego przygotowania. Z dobrym planem, okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Ścierka, gąbka, płyn… zaczynamy!
Zacznij od podstaw
Odpowiednie przygotowanie sprawi, że sprzątanie pójdzie szybko i sprawnie. O czym należy pamiętać? Przede wszystkim – akcesoria i skuteczne środki czystości, bez tego ani rusz! Przed sprzątaniem przygotuj dużą miskę, grube, gumowe rękawice, porządną gąbkę i ścierkę. Następnie sprawa kluczowa – detergenty. Jakie sprawdzą się najlepiej do sprzątania w kuchni? Tym Was zaskoczymy!
Krótka lekcja chemii
Na początek teoria. Kuchnia to miejsce, w którym królują plamy tłuste i oleiste, czyli tzw. zabrudzenia organiczne, do których należy także pleśń i grzyb. Jak je skutecznie usunąć? Do tego rodzaju zabrudzeń należy używać produktów o odczynie zasadowym. Brzmi jak czarna magia? Tylko na „pierwszy rzut oka”! Każdy środek chemiczny, którego używamy do czyszczenia powierzchni w naszym domu ma współczynnik pH świadczący o tym czy jego odczyn jest kwaśny, neutralny, czy zasadowy. Chociaż może wydawać się to wiedzą potrzebną jedynie chemikom, znajomość odczynu detergentów jest niezwykle pomocna w życiu codziennym i ułatwia sprzątanie w domu! Wystarczy wiedzieć, jaki odczyn detergentów sprawdzi się do danych zabrudzeń i voila! Tym sposobem przechodzimy do praktyki. Mianowicie, produktami o odczynie kwaśnym, czyli tymi o pH od 1 do 6, szybko usuniesz kamień oraz rdzę, a także pozbędziesz się osadów. Wszystkie te zabrudzenia należą do grupy zabrudzeń nieorganicznych. pH o wysokości od 7 do 9 stanowi o produktach o neutralnym odczynie – idealnym do stali nierdzewnej i szkła! Natomiast środków o współczynniku pH od 10 do 14 użyj do wcześniej wspomnianych zabrudzeń organicznych, takich jak tłuszcze roślinne i zwierzęce lub resztki jedzenia – to ich najwięcej znajdziesz w swojej kuchni. Należy pamiętać, że każda powierzchnia w różnym stopniu jest odporna na dany odczyn. Przed zastosowaniem w szczególności silnego detergentu, warto sprawdzić, czy producent zaleca nieużywanie go do danych powierzchni. Kiedy wszystko już wiesz, czas brać się do pracy!
Systematyzacja kluczem do sukcesu
Bardzo istotna rola kuchni w życiu wszystkich domowników nie pozwala na „odłożenie” sprzątania na później. O czym musisz pamiętać, aby Twoja kuchnia pozostawała w dobrym stanie? Przede wszystkim, gruntowne porządki w kuchni nie wystarczą. Sprzątania „raz a porządnie” nie sprawdzi się – w kuchni sprzątać trzeba na bieżąco. Po każdym gotowaniu przemyj blat, sprzątnij deskę oraz umyj przybory kuchenne, których używałaś. Pamiętaj, aby powierzchnie, które mają styczność z jedzeniem, dokładnie przemyć wodą po zastosowaniu środków chemicznych, tak by nie zostały na nim pozostałości detergentu – mogłoby mieć to negatywny wpływ na zdrowie.
Nie zwlekaj ze sprzątaniem naczyń oraz sztućców – jak tylko skończysz posiłek, umyj je ręcznie bądź włóż do zmywarki. Dzięki temu unikniesz zaschniętego jedzenia na talerzach. Jeśli używasz zmywarki, najbrudniejsze naczynia ułóż na jej dolnej półce – zapewni to skuteczność mycia. Jeśli zmywasz ręcznie, możesz ułatwić sobie pracę wkładając naczynia do dużej miski z wodą i płynem do naczyń lub zalewając je odpowiednią ilością wody w zlewozmywaku. Tym sposobem szybciej usuniesz resztki posiłku i bez potrzeby sięgania co chwila po płyn do naczyń. O czym jeszcze musisz pamiętać? Regularnie sprawdzaj terminy przydatności produktów i… nie kupuj „na zapas”. Zepsute jedzenie w lodówce lub na półkach to żadna przyjemność. Nie gromadź! W kuchni przechowuj jedynie te przedmioty, których jest w niej miejsce.
„Pod ręką” trzymaj akcesoria, które ułatwią utrzymanie czystości na co dzień. Ścierka oraz gąbka – obowiązkowo. Armaturę kuchenną przecieraj środkami o neutralnym pH. Dzięki temu na długo pozostanie w idealnym stanie i nie stanie się matowa. Tłuste plamy po gotowaniu usuniesz detergentami o zasadowym pH. Ścierką nasączoną detergentem możesz przemyć zarówno blat i zlewozmywak, a także kuchenkę i płytę do gotowania. Jeśli w Twojej kuchni zauważysz ślady osadu kamiennego lub rdzy, sięgnij po produkty o kwaśnym pH. Pamiętaj, aby po użyciu ścierki oraz gąbki dokładnie wypłukać. Zapobiegnie to rozwojowi bakterii.
Chociaż codzienne sprzątanie w kuchni w dużym zakresie „załatwi sprawę”, warto kilka razy w miesiącu zabrać się za gruntowne porządki. Umyj okna – produktem na bazie alkoholu, a także podłogę. Przejrzyj zawartość szafek oraz półek – czy wszystko co się w nich znajduje, nadaje się do spożycia? Podczas gruntownego sprzątania warto również umyć lodówkę. To prawdopodobnie najcięższe zadanie… rozmrażanie, czyszczenie… a jednak, jest warte wysiłku! Zabierz się także za mikrofalę i piekarnik – umyj je od środka przy pomocy płynów o odczynie zasadowym. Oprócz blatów, wyczyść dokładnie także płytki na ścianie. Są również kwestie tak oczywiste, że łatwo o nich zapomnieć! Pamiętaj, aby regularnie opróżniać kosz na śmieci – brzydkie zapachy unoszące się w kuchni odstraszą każdego gościa! Nie zapominaj także o wietrzeniu kuchni, tak aby zawsze znajdowało się w niej świeże powietrze.
Gwarantujemy, że codziennie dbając o przestrzeń w kuchni, a także regularne i dokładne ją sprzątając, osiągniesz najlepsze efekty. Wymienione sposoby wykorzystaj w swoim domu i ciesz się piękną i czystą kuchnią!
Artykuł powstał we współpracy z Polską Izbą Gospodarczą Czystości