„Przepisy na szczęście” Maia Sobczak

Nowość wydawnicza „Przepisy na szczęście” Maia Sobczak.
Chcesz być szczęśliwy? Jedz (dobrze)

Nie można jeść źle i czuć się dobrze. Szczęście zaczyna się na talerzu. Autorka bestsellera „Qmam kasze” – Maia Sobczak powraca z nową książką – „Przepisy na szczęście”. Podstawą dań są tym razem ryż, komosa ryżowa i kiszonki. Już w księgarniach.

Złociste, ledwo złamane na patelni warzywa, chrupiące, o intensywnym kolorze, podane ze zdjętymi z ognia boczniakami i świeżo przyrządzoną, intensywną pastą curry. Delikatne, faszerowane orzechami nerkowca kwiaty dyni, podsmażane na klarowanym maśle, skąpane w słodkim syropie klonowym, oprószone świeżo mielonym pieprzem. Mokre, zielone mango z chilli i świeżą kolendrą z dodatkiem brązowego ryżu i prażonych orzechów, skropione sokiem z limonki. Tak smakuje szczęście. Ma intensywny głęboki smak, działa na zmysły. Zaczyna się w zdrowym układzie trawiennym, odżywionej krwi, świecących oczach i ciekawskim, zadowolonym umyśle.

Maia Sobczak swoją najnowszą książkę pisze wspomnieniami o smakach. Placki na śniadanie o poranku i zapach świeżo zmielonej kawy przypominają jej nocowanie u babci, gorąca zupa z kluskami, ostra i posypana świeżymi ziołami, budziła ją w krajach azjatyckich. Kiczeri i ciepłe chapati z leczniczym dżemem czawanprasz królowało w Indiach, a w Australii – tosty z grzybami i fasolka w pomidorach. Wenezuela kojarzy jej się z pierożkami wypełnionymi warzywami i świeżymi owocami, Kuba pachnie kawą z mlekiem i maczanymi w niej słodkimi tostami. To książka ostra, słodka, o głębokim i zdecydowanym aromacie, nie ma w niej miejsca dla smaków mdłych. Zawiera około 70 przepisów na bazie ryżu, komosy ryżowej, nasion chia, mąki z amarantusa oraz zastępu kiszonek. Świetnie się trawią, są odżywcze i dodają energii, a do tego dostępne są w większości sklepów w Polsce i przyjemne w przygotowaniu.

W „Przepisach na szczęście” Maia Sobczak kontynuuje kulinarną podróż, którą rozpoczęła w „Qmam kasze. Czyli powrót do korzeni”. Przypomina momenty, które wywołują w nas uczucie szczęścia, zwraca uwagę na to, że odpowiednia dieta przyczynia się do dobrego samopoczucia. Wspomina m.in. babcię, która lubiła dodawać głębszego smaku przez przypalanie czy pieczenie w ogniu. Tak robiła z ziemniakami, cebulą, papryką na gęstą pastę czy jabłkami. Przepisy w książce podzielone są na żywioły: ziemia, jako matka wszystkiego, ogień (smażenie), woda (gotowanie) i powietrze (pieczenie oraz surowe produkty). Pokazane jest także oddziaływanie konkretnej obróbki termicznej na organizm. Autorka otwiera na nowe smaki, zaraża swoim sposobem patrzenia na jedzenie i świat, uczy zestawiać składniki i budować własne kompozycje na bazie naturalnych rodzimych składników z dodatkiem przypraw i warzyw z całego świata. Inspiruje kuchnią, która w oczywisty sposób prowadzi do szczęścia.

Maia Sobczak – psycholog, zawodowo zajmuje się wpływem jedzenia na organizm i w konsekwencji na psychikę. Prowadzi wykłady, warsztaty, indywidualnych pacjentów i dzieli się swoją pasją do jedzenia na qmamkasze.pl. W zeszłym roku ukazała się jej książka „Qmam kasze. Czyli powrót do korzeni”, która szybko stała się jedną z najchętniej kupowanych książek kulinarnych w Polsce.

„Przepisy na szczęście”
Maia Sobczak
Premiera: 15.02.2017
Cena: 39,90 zł
Wydawnictwo MUZA SA




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat