Składniki
Sposób przygotowania
Podgrzej piekarnik do180°C (160°C Termoobieg, Gaz 4). Wyłóż dużą tackę papierem do pieczenia.
W dużej misce ubij masło i cukier aż nabiorą kremowej konsystencji. Przesiej mąkę na wierzch i ostrożnie wymieszaj wszystkie składniki. Rękami, wymieszaj całość i wyrób sprężyste ciasto.
Przełóż na posypaną mąką powierzchnię i delikatnie ugniataj. Podziej na pół. Każdą połowę rozwałkuj do grubości 1/2cm . Wycinarką do pierników o wymiarach 13 x 10cm wytnij po cztery kształty, w razie konieczności ponownie wałkując ciasto.
Przenieś figurki na tacę, delikatnie dziabnij widelcem i schłodź przez 30 minut.
Piecz w piekarniku przez około 18 minut aż nabiorą lekko złocistego koloru. Schłodź przez 10 minut przed przeniesieniem na stojak.
Dekorując kieruj się instrukcjami na puszce Easy Swirl. Zrób paski lukru na każdej figurce tak aby wyglądały jak bandaże, pozostawiając miejsce na oczy i usta.
Gdy udekorujesz wszystkie mumie możesz podawać. Smacznego!
Uwaga: Super szybką wersję możesz zrobić dekorując gotowe piernikowe figurki.
Fot. Polsat Food Network
IP