Pyłek kwiatowy

Wszystko o pyłku kwiatowym.
Odmładza komórki organizmu, stymulując ich odnowę. Zawiera szereg cennych witamin i minerałów. Posiada komplet potrzebnych nam do życia substancji, dlatego warto go docenić.

Pyłek wytwarzany jest przez kwitnące rośliny. A konkretniej to przez męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych. Kiedy pszczoła przylatuje na kwiatek, zostaje obsypana pyłkiem, a poruszając się przenosi go na znamię słupka kwiatowego. Dzięki temu kwiat zostaje zapylony i w przyszłości może powstać owoc.  Świeży pyłek, w formie żółtobrązowych kuleczek zawiera spore ilości wody i jest nietrwały, ale po wysuszeniu można go długo przechowywać.

Jest tak cenny, ponieważ zawiera wszystko, co nam potrzebne:

  • Węglowodany – przede wszystkim fruktozę, glukozę i maltozę;
  • Kwasy tłuszczowe – naukowcy wykazali, że znajduje się w nim 12 rodzajów, m. in. kwas palmitynowy, linolowy, arachidonowy;
  • Aminokwasy – czyli budulce białek. Jest ich ponad 30 i stanowią 12 procent składu pyłku;
  • Makro- i mikroelementy – potas, fosfor, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk, jod, selen;
  • Witaminy – A, B1, B2, B3, E, C, B6, P, D, B12, kwas foliowy, biotyna, kwas pantotenowy.


Dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?

  • Odtruwa organizm – chroni i regeneruje wątrobę, ułatwia wydalanie toksyn z organizmu. Warto go jeść, kiedy przyjmujemy leki, pijemy alkohol, jesteśmy narażeni na szkodliwy wpływ środowiska.
  • Poprawia apetyt i przeciwdziała anemii, stymulując tworzenie się czerwonych ciałek krwi.
  • Reguluje przemianę materii i poziom cholesterolu.
  • Hamuje napady głodu, warto go stosować, gdy jesteśmy na diecie odchudzającej.
  • Działa przeciwmiażdżycowo, chroni układ krwionośny i wspomaga leczenie nadciśnienia.
  • Jest naturalnym antybiotykiem, poleca się go w okresie przeziębień i grypy.
  • Wspomaga koncentrację i pamięć, zmniejsza uczucie zmęczenia i wyczerpania, zwiększa odporność na stres, a także pobudza i dodaje energii.


Pyłek kwiatowy bywa gorzkawy, więc można łączyć go z czymś słodkim: miodem, sokiem, dżemem. Można do także dodawać do twarożku albo do jogurtu, do rozmaitych deserów, musli czy porannej owsianki. Dzienna zalecana dawka spożycia to dla osób dorosłych 4-8 łyżeczek do herbaty. Warto wiedzieć, że zawartość aminokwasów w 100 g pyłku odpowiada 7 jajkom albo 0.5 kg wołowiny!

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat