Sałata – masłowa, lodowa, rzymska

Rodzaje sałat.
Najczęściej używamy jej do kanapek albo do sałatek. Zwykle służy także jako element dekoracyjny. Ale sałata ma o wiele więcej wartości odżywczych niż nam się wydaje.

Dla jasności, sałata swój zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi, który jak wiadomo ma działanie bakteriobójcze, chroni przed zarazkami, a także przyspiesza gojenie ran. Kto by pomyślał, że te wszystkie właściwości ma zwyczajna sałata. Dodatkowo oprócz tego zawiera także luteinę, która ma zbawienny wpływ na plamkę żółtą. Do organizmu dostarcza również witaminę E, C, z grupy B oraz kwas foliowy, potas, żelazo, magnez.

W smaku sałata wydaje nam się jałowa, ale to nieprawda. Ciekawe efekty dla kubków smakowych można osiągnąć poprzez mieszanie różnych gatunków, a także dodając do niej inne warzywa. Idealnie komponuje się np. z pomidorami, ogórkiem, papryką, cebulą, jajkami na twardo czy wszelkiego rodzaju serami. Sałata jest znakomitą bazą pod lekką sałatkę, a do tego skropiona oliwą pieści nasze podniebienie.

Jeśli chodzi o to warzywo to w zasadzie nie powinniśmy go sobie żałować, a już w szczególności młodych listków, które nie tylko świetnie smakują, ale także chronią nasz układ krążenia. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mniej chorują, są szczupłe i charakteryzują się ładną, promienną cerą. Jeśli starasz się wzbogacać codzienne posiłki w sałatę to na pewno nie będziesz mieć problemów z wypróżnianiem oraz snem, bowiem to warzywo korzystnie wpływa na nasze nerwy działając uspokajająco.

Jakie znamy odmiany sałat?
Najpopularniejsza to masłowa. Jej liście mają około 20 cm średnicy i są bardzo rozłożyste. Ma delikatne, wiotkie liście i łagodny smak. Zaraz za nią jest sałata lodowa, która od masłowej różni się kruchością liści. Zapewne niewielu z Was wie, że roszponka również jest odmianą sałaty. Drobne listki i ich aromatyczny, lekko orzechowy smak doskonale komponuje się w różnych sałatkach. Jest jeszcze rukola, która ma bardzo intensywny, ostry smak i często podawana jest do dań, które nie mają wyraźnego smaku. A kojarzycie bordową sałatę? To radicchio. Sałata o bordowych listkach z białym nerwem ma charakterystyczną goryczkę, którą można złagodzić dodając do sosu odrobinę miodu, cukru lub suszonych owoców. Białe zgrubienia liści i głąb są gorzkie. Głąb nie nadaje się do jedzenia i trzeba go usunąć.

Joanna Sieg
(joanna.sieg@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat