Santorini kusi i wabi turystów swoją oryginalnością i niecodziennością. Czym się charakteryzuje? Kolorowe plaże, atramentowe morze, urokliwe biało-niebieskie budynki i przede wszystkim legenda o mitycznej Atlantydzie – to tylko niektóre walory, jakie oferuje. Czym jeszcze może nas zachwycić?
Plejada gwiazd
Santorini przyciąga gwiazdy show-biznesu. Na tej rajskiej wyspie wypoczywały m. in. Rihanna, Lady Gaga, Beyonce, Naomi Campbell, Michael Jordan czy Angelina Jolie z rodziną, która jest posiadaczką prywatnej willi. Tutaj również powstało wiele produkcji filmowych, np. „Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów” czy „Tomb Rider”. Także rodzina Kardashianów odcisnęła swój ślad na santoryńskiej ziemi – celebrytki kręciły swój show i zamieszkały w Volcano View Hotel, który jest bardzo popularny wśród milionerów.
Biel i błękit
Charakterystyczna zabudowa wyspy w barwach niebiesko-białej wabią turystów. Dlaczego akurat takie kolory? Istnieją trzy teorie. Pierwsze dotyczy patriotyzmu - narodowych barw Grecji - błękitu, symbolizującego kolor morza otaczającego kraj i jego wyspy, oraz bieli - nawiązującej do piany morskiej. Drugie dotyczy względów praktycznych - biały kolor ścian odbija promienie słoneczne, a dzięki temu w domu jest chłodniej, z kolei niebieski kolor działa odpychająco na insekty. Trzecia i najprostsza – niektórzy twierdzą, że taka kolorystyka wynika z faktu, że farby w białym i niebieskim kolorze były najtańsze.
Legenda w cieniu wulkanu
Początki Santorini sięgają ok. 1600 roku p.n.e. Wyspa powstała w wyniku najsilniejszej od 10 000 lat erupcji wulkanu. Wcześniejsza wyspa o nazwie Thira - uchodząca przez niektórych naukowców za mityczną Atlantydę - została zatopiona w wyniku silnego wybuchu wulkanu. Środek wyspy dosłownie wyleciał w powietrze! Z pozostałych fragmentów starożytnej wyspy powstało pięć małych wysepek, z których największą i najpiękniejszą jest właśnie Santorini. Co ciekawe, wulkan do dzisiejszego dnia pozostaje aktywny i w każdej chwili może nastąpić erupcja.
Kuchnia i wino
Czym różni się kuchnia grecka od tej na Santorini? Mieszkańcy wyspy z dumą podkreślają, że… u nich smakuje najlepiej. Będąc tam trzeba koniecznie skosztować specjału lokalnej kuchni czyli favy santoryńskiej - żółtej pasty z łuskanego grochu, koniecznie w towarzystwie tamtejszego wina. Charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, którego nie znajdziemy nigdzie indziej na świecie - mają niski poziom pH, ale z drugiej strony cechują się wysoką kwasowością.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com