Słodkie i wytrawne omlety śniadaniowe z Appetitą

Omlety śniadaniowe z Appetitą - przepisy.
Omlet jest sprawdzonym patentem na pyszne, zdrowe i bardzo sycące śniadanie. Łączy w sobie prostotę popularnej jajecznicy z mnogością wersji podania naleśnika. Korzystając z przepisów marki Appetita, można go przyrządzić na wiele sposobów.

Podstawowy przepis na omlet nie powinien przysporzyć kłopotów nawet niedoświadczonym kucharzom. Roztrzepane jajka z odrobiną soli należy wbić na patelnię i smażyć ok. 3 minuty aż jajka się zetną. Aby wyglądał bardziej finezyjnie, pod koniec smażenia można go złożyć na pół lub zawinąć w rulon, jeszcze chwilę podsmażyć i… gotowe! Omlety smakują wyśmienicie przygotowane zarówno na słodko z serkiem waniliowym i owocami czy z dżemem, ale także na wytrawnie z warzywami, żółtym serem lub wędliną.

Dla osób chętnie eksperymentujących w kuchni i poszukujących nowych kulinarnych wrażeń, marka Appetita przygotowała sprawdzone przepisy na obłędnie pyszne omlety. To doskonała okazja, aby szybko i w łatwy sposób zafundować sobie pyszny, aromatyczny i sycący początek dnia. Smacznego!

Zapiekany omlet ze szpinakiem w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Appetita
  • sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 łyżeczki Czosnku granulowanego Appetita
  • 100 g żółtego sera
  • szczypta Gałki muszkatołowej mielonej Appetita
  • 200 g serka kremowego


Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 220˚C. 4 jaja wymieszać trzepaczką ze słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć omlet na dużej, rozgrzanej patelni z odrobiną oleju - po ok. 1,5 minuty z każdej strony, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni ok. 2 minuty smażyć szpinak z czosnkiem i gałką muszkatołową. Przełożyć do miski, wymieszać z serkiem kremowym i startym serem żółtym, dosolić do smaku. Przygotowaną masą posmarować omlet i zawinąć w rulon. Ułożyć na arkuszu ciasta francuskiego i owinąć nim omlet. Z wierzchu posmarować surowym jajkiem, zapiekać ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Omlet z pieczoną papryką i chorizo

Składniki:

  • 3 jaja
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g kiełbasy chorizo
  • 1 papryka
  • 1 łyżeczka Ziół prowansalskich Appetita
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g parmezanu
  • szczypta Papryki ostrej mielonej Appetita
  • sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita


Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 230˚C. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienki paski. Ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, polać olejem, posypać ziołami i przykryć folią aluminiową. Piec ok. 15 minut, aż papryka zmięknie. Czosnek i chorizo posiekać, smażyć na patelni z odrobiną oleju przez ok. 2-3 minuty, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać ostrą paprykę, sól i pieprz oraz starty parmezan, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę oleju, wlać masę jajeczną. Dodać chorizo i upieczoną paprykę. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 3 minuty. Przełożyć na talerz.

Omlet z halloumi, parmezanem i szparagami

Składniki:

  • 3 jaja
  • 30 g parmezanu - startego (lub innego twardego sera)
  • 100 g halloumi (można wymienić na ser kozi)
  • 200 g szparagów
  • sól
  • Zioła prowansalskie Appetita
  • olej rzepakowy do smażenia
  • skórka z ½ limonki


Sposób przyrządzenia:
Szparagi oczyścić z twardych końcówek. W niedużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić szparagi i gotować minutę, następnie odcedzić i zalać zimną wodą lub obłożyć kostkami lodu. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć ser halloumi z obu stron, dodać szparagi i smażyć minutę, posypać skórką z limonki. Do miski wbić jaja, dodać parmezan i zioła prowansalskie. Za pomocą trzepaczki napowietrzyć masę jajeczną. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem, dodać łyżkę oleju i wlać jajka. Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć ok. 2-3 minut, aż jaja się zetną. Dodać szparagi i halloumi, złożyć omlet na pół i podawać na ciepło, np. z sałatką z roszponki i oliwą.

Omlet z jarmużem i pomidorami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garści jarmużu
  • 1 łyżeczka Tymianku Appetita
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g parmezanu
  • sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • pomidorki koktajlowe


Sposób przyrządzenia:
Czosnek posiekać. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, dodać jarmuż i czosnek. Smażyć przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając, aby nie przypalić czosnku. Doprawić pieprzem i solą, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać tymianek, sól i pieprz oraz starty parmezan, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę oleju, wlać masę jajeczną. Dodać jarmuż i pomidorki koktajlowe. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 3 minuty. Przełożyć na talerz i podawać z pieczywem.

Omlet z brokułem, szpinakiem i parmezanem

Składniki:

  • 3 jajka
  • kilka różyczek brokułu
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka Ziół prowansalskich Appetita
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • parmezan
  • sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita


Sposób przyrządzenia:
Zagotować 1 l wody w małym garnku, posolić. Wrzucić różyczki brokułu i gotować przez minutę, od razu odcedzić. Czosnek posiekać. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać brokuł i czosnek. Smażyć przez ok. 2 minuty, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę masła, wlać masę jajeczną. Gdy masa jajeczna się zetnie, na połowie ułożyć przesmażone różyczki brokułu, dodać szpinak. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie złożyć omlet na pół i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerz i posypać świeżo startym parmezanem.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat